Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Hjerte rate variabilitet og kognitive funksjoner

   
Cand. Psychol. Anita Lill Hansen disputerer 31. oktober 2003 for dr. psychol. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The influence of heart rate variability in the regulation of attentional and memory processes."

Avhandlingen omfatter en serie på 3 empiriske studier. Den første studien fokuserer på hjerte rate variabilitet (HRV), som er en index på nevrofysiologisk integrering, og dens prediktive verdi i forhold til kognitive funksjoner som oppmerksomhet og arbeidshukommelse i en normal situasjon. Hjertet styres av både det sympatiske og parasympatiske nervesystemet, og jo større fleksibilitet i nervesystemet, jo høyere HRV. En person som har høy HRV vil ha en bedre selvregulering i situasjoner som setter høye krav til mental krevende oppgaver. Resultatene viser at de med høy HRV gjør det bedre enn de med lav HRV på oppgaver som setter høye krav til arbeidshukommelse. Der var ingen forskjell mellom gruppene mht mindre krevende oppgaver. Dette viser at HRV målt under hvile kan si noe om en persons mentale kapasitet.

I den neste studien er fokus rettet mot om HRV kan forklare individuelle forskjeller mht mestring av kognitive oppgaver i trussel situasjoner. Funnene viser at de med høy HRV uavhengig av situasjon viser til stabilt gode resultater jevnt over, de har og generelt lav fysiologisk aktivering. De med lav HRV gjør det bedre på enkelte oppgaver under trussel sammenlignet med ikke trussel, men de har generelt høy fysiologisk aktivering.

I siste studie undersøkes effekten av aerob trening på HRV og kognitive funksjoner. Resultatene viser at trente personer, som har høyere HRV og oksygen opptak enn ikke trente, viser til betydelig gode resultater på oppgaver som setter høye krav til mental kapasitet. Ikke trente personer viser til gode resultater på mindre krevende oppgaver. Funnene viser at det er en sammenheng mellom HRV og kognitive funksjoner lokalisert i fremre del av hjernen. Dette blir diskutert i lys av en modell som integrerer funksjonelle psykologiske prosesser med underliggende fysiologiske strukturer.

Personalia:
Anita Lill Hansen er født i Haugesund i 1971. Hun avla embetseksamen i psykologi ved Universitetet i Bergen i 1999. Hun jobbet deretter som psykolog ved Bergen Landsfengsel i et år. Fra 2000-2003 har hun vært stipendiat ved Sjøkrigsskolen og UiB. Hun er nå ansatt ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, Sandviken sykehus og UiB.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
30.10.2003, kl. 16:15. Selvvalgt emne: "Stress, behavior and cognition"
30.10.2003, kl. 17:15. Oppgitt emne: "The use of "mind-boosters" to enhance cognitive performance"
Sted: Auditorium, Christiesgt. 12, 1. etg

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.10.2003, kl. 10:15, Auditorium, Christiesgt. 12, 1. etg

Kontaktpersoner:
Anita Lill Hansen, 55-58 31 85 (a), 91 62 31 81 / 56 11 23 08, epost: anitalill5@Yahoo.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.