Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Alvorlig deprimerte pasienter bruker lengre tid på å løse krevende oppgaver

   

Cand. psychol. Åsa Hammar disputerer 21. mars 2003 for dr. psychol. graden ved Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Major depression and cognitive dysfunction- An experimental study of the cognitive effort hypothesis".

Avhandling omhandler oppmerksomhetsfunksjoner og informasjonsbearbeidning hos alvorlig deprimert pasienter. Avhandlingen består av en rekke eksperimentelle studier hvor man undersøker hvordan alvorlig deprimerte pasienters løser oppgaver av ulik vanskelighetsgrad.

Pasientene ble undersøkt to ganger; når de var alvorlig deprimert og ved en 6 mnd oppfølgingstest. Ved andre undersøkelse hadde de fleste erfart en bedring i forhold til symptomer av depresjonen. Funn fra undersøkelsen viste at når pasienter var alvorlig deprimerte også etter 6 mnd, brukte de mer tid på belastende og mer krevende oppgaver sammenlignet med en kontrollgruppe. De løste oppgavene riktig men måtte bruke mer tid. De deprimerte pasientene løste oppgaver som krevde liten kognitiv kapasitet og oppmerksomhet like godt som en kontrollgruppe.

Forskningen som er utført kan få betydning i forhold til planlegging og rehabilitering av pasienter med alvorlig depresjon, for eksempel tilbakeføring til arbeidsliv.

Avhandlingsarbeidet er utført under veiledning av professor Kenneth Hugdahl og Åsa Hammar har inngått i hans forskergruppe.

Personalia:
Åsa Hammar er 33 år, født og vokst opp i Lund, Sverige. Hun avla embetseksamen i psykologi ved Universitet i Bergen 1996. Hun har fra 1996 vært stipendiat ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, UiB, med forskningsmidler fra NFR. Hun arbeidet som spesialpsykolog på Reabilteringsavdelingen på Nevrologen 1998-1999 og har fått to barn i løpet av denne tiden. Hun har også jobbet i en 50% stilling som lektor ved Seksjon for klinisk nevropsykologi ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi, UiB i 2002. Hun er nå ansatt som førsteamanuensis samme sted.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
20.03.2003, kl. 16:15. Selvvalgt emne: Major depression in women
20.03.2003, kl. 17:15. Oppgitt emne: Visual attention: Theories and methods
Sted: Auditoriet Christiesgt. 12, 1. etasje.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.03.2003, kl. 10:15, Auditoriet Christiesgt. 12, 1. etasje.

Kontaktpersoner:
Åsa Hammar, tlf. 55586212 (a), 55288699 (p), epost: Aasa.Hammar@psybp.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.