Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Ideologien bak norsk integreringspolitikk

   
Cand.polit. Randi Gressgård disputerer 7. mars 2003 for dr. polit.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Dilemmaet mellom likeverdighet og særegenhet som ramme for flerkulturell dialog".

Avhandlingen drøfter vilkårene for dialog mellom majoritet og minoritet i det flerkulturelle Norge. Hovedanliggendet er å avdekke ideologiske føringer i moderne, vestlig tenkemåte som står i veien for et politisk mål om gjensidig integrasjon mellom majoritet og minoritet. Avhandlingens sentrale bidrag er en diskusjon av ulike teoretiske posisjoner vedrørende flerkulturell dialog, hvor forholdet mellom Oss og de Andre blir analysert. Et hovedargument er at forholdet mellom Oss og de Andre blir skapt og opprettholdt innenfor en spesifikk forståelsesramme. Denne forståelsesrammen tilsier at alle individer blir betraktet som likeverdige og derfor krever lik behandling, mens kulturelle grupper blir betraktet som særegne og derfor krever forskjellig behandling, i form av anerkjennelse av kulturell særegenhet. Forholdet mellom de to ? likeverdighet og særegenhet ? blir behandlet som et multikulturalistisk dilemma. Spørmålet er hvordan individuell likeverdighet og kulturell særegenhet kan holdes i hevd som idealer på én og samme tid, og hvordan en dialog skal organiseres som tar reelt hensyn til minoritetenes perspektiver. I avslutningen knyttes denne diskusjonen til en mulig politisk strategi for anerkjennelse av kulturell særegenhet som ikke innebærer majoritetens dominans.

Personalia:
Randi Gressgård (31) er oppvokst på Karmøy. Hun tok cand.polit.-graden i sosiologi ved Universitetet i Bergen i 1997. Deretter arbeidet hun som vitenskapelig assistent for Sosiologisk institutt og IMER Norge-Bergen i ett år, før hun i 1998 ble dr.gradsstipendiat samme sted. Hun har nå postdoktor-stipend fra IMER-programmet i Norges Forskningsråd.

Tidspunkt og sted for disputasen:
07.03.2003, kl. 10:15, Auditorium 4, Det juridiske fakultet, Magnus Lagabøtespl. 1.

Kontaktpersoner:
Randi Gressgård, 55 58 97 36/ 52 83 96 52 , epost: randi.gressgard@sos.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.