Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Bruk av sporstoff i klimamodeller

   
Cand.scient. Yongqi Gao disputerer torsdag 6. febrar 2003 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Evaluation of the Ocean Ventilation Processes in an Isopycnic Coordinate Ocean General Circulation Model".

Avhandlingen har som hovedformål å validere sirkulasjonmsmønster og blanding i en global havsirkulasjonsmodell som bl.a. brukes for å simulere framtidig klimautvikling.

Til valideringen er menneskegenererte sporstoff som klorfluorkarboner (CFC-11 og CFC-12) og de radioaktive isotopene cesium-137 og strontium-90 benyttet. Slike sporstoff transporteres og blandes i havet, og ved hjelp av sammenligninger mellom målte og modellerte nivåer av sporstoffene kan en avlede hvor god (eller realistisk) havmodellen er.

Ved å gjennomføre flere modellkjøringer med forskjellige beskrivelser av blandingsprosessene i havet, kan en ikke bare validere havmodellen, men også forbedre den. Ett av hovedresultatene fra studien er derfor en havmodell som realistisk beskriver blandingsprosessene i såvel det nordlige Atlanterhav som i Sørishavet. Disse områdene spiller en nøkkelrolle i det globale klimasystemet, slik at studien vil ha direkte anvendelser i den generelle klimaforskningen verden over.

Personalia:
Yongqi Gao er født og oppvokst i Datong i Kina, og har studert ved Peking University i Beijing. Gao kom til Bergen i 1996 og avla cand.scient. eksamen i geofysikk ved Nansensenteret og Universitetet i Bergen i 1998. Etter cand.scient. eksamen har Gao vært ansatt ved G. C. Rieber klimainstitutt ved Nansensenteret.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.02.2003, kl. 10:30, Nansensenteret, Edv. Griegsv. 3A.

Kontaktpersoner:
Cand.scient Yongqi Gao, tlf. 55 29 72 88 (a), 55 27 67 19 (p)
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.