Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Etniske territorier

   
Cand. polit. Winfried Ellingsen disputerer fredag 17. Januar 2003 for dr.polit.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The Appropriation of Place - Ethnic Territories in Kathmandu, Nepal".

Gjennom migrasjon kan etniske territorier ikke bare relateres til større geografiske enheter som nasjonalstaten eller regioner. Denne avhandlingen tar for seg hvordan territorier blir manifestert og vedlikeholdt i storbyen. Valget av en ikke-vestlig kontekst, Kathmandu, tjener to formål: å utvikle kunnskap om aktuelle samfunnsprosesser i et av Norges hovedsamarbeidsland, og å bidra til å sette et kritisk perspektiv på våre egne diskurser omkring byutvikling og etnisitet.

Studiet er basert på to case; Newarene som representerer den opprinnelige og dominerende del av befolkningen i Kathmandu og tibetanske flyktninger som etablerte seg i regionen etter den kinesiske invasjonen av Tibet. Territorialitet, definert som tilegnelse av sted, er det teoretiske utgangspunkt for analysen. Begrepet setter fokus på samspillet mellom kulturelle og sosiale praksiser og de materielle omgivelsene.

Religion er et sentralt aspekt i fortolkningen, bruken og utformingen av Kathmandu for begge gruppene. Newarene er sentralt lokalisert i ulike kasteområder etter et sydasiatisk byplanleggingsprinsipp. Tibetanere søker til forstedene hvor de etablerer sine egne klostre som fokus for bosettingen. Det er derfor bare i liten grad kontakt mellom gruppene i den multi-kulturelle byen.

Bevaring av egen etnisk identitet som er sterkt knyttet til territorier og som til dels blir utfordret av ulike migrasjons- og globaliseringsprosesser er hovedforklaringen til dette. Det materielle aspekt ved sted er en viktig ressurs i etniske prosjekt og er således noe som ønskes bevart av den opprinnelige befolkningen. Samtidig er sted i konstant forandring gjennom nye preferanser introdusert av nykommere og en globalisert livsstil.

Tema for prøveforelesning :
Social integration of ethnic groups in Europe. How can concepts of place and territoriality help explain processes, policies and problems of socially integrating different ethnic groups in a European context?

Personalia:
Winfried Ellingsen ble født i 1955 i Tyskland. Med utgangspunkt i sosialantropologi fra Freie Universität Berlin ble han cand.polit. ved Institutt for Geografi, UiB i 1995. Doktorgradsarbeidet er utført ved samme institusjon.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
17.01.2003, kl. 10:15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgate 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.01.2003, kl. 13:15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgate 1.

Kontaktpersoner:
Winfried Ellingsen, tlf.92462689 , epost: winfried.ellingsen@c2i.net
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.