Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Betydning av forkastingsgeometri for bergartsdeformasjon og veskestrømning

   
Ralf Ehrlich disputerer fredag 24 oktober for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Structural deformation in hanging-walls of extensional ramp-flat-ramp faults"

Denne avhandlingen fokuserer på forkastninger som har en rampe-flate-rampe geometri og hvordan slike strukturer påvirker deformasjonsmønsteret i bergartsvolumer som ligger over slike orkastninger. Forkastninger med en slik geometri forekommer på den norske ontinentalsokkel og er stedvis årsaken til forekomster av olje og gass. I doktoravhandlingen blir det lagt spesiell vekt på Njordfeltet (midt-norsk kontinentalsokkel) som er et olje/gass felt hvor det er stor strukturell kompleksitet. Det er gjennomført en grundig analyse av strukturelle data fra Njordfeltet og disse er sammenlignet med eksperimentelle data og feltdata fra tilvarende geologiske strukturer i Sinai i Egypt. Resultatene kan brukes til å forutsi deformasjonsmønsteret i bergarter i tilsvarende og uutforskede områder hvor det forekommer forkastninger med rampe-flate-rampe geometri.

Personalia:
Ralf Ehrlich ble født i 1966 og vokste opp i Siegen i Tyskland. Han har studert geologi i Tyskland og i USA og ble tildelt hovedfagsgrad i geologi ved RWTH Aachen i Tyskland i 1996. Ralf Ehrlich ble ansatt som stipendiat ved det geologiske institutt ved Universitetet i Bergen i 1999 etter en periode hvor han jobbet som konsulent for Geo-Recon AS og CGG Norge AS i Oslo. Doktoroppgaven til Ralf Ehrlich har blitt finansiert av Norsk Hydro AS.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
23.10.2003, kl. 15:00. Oppgitt emne: "Analogue modelling of geological structures with materials of known rheology - principles and applications with emphasis on scaling and lithological control"
Sted: Auditorium 5, Realfagbygget, Allegt 41

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.10.2003, kl. 11:15, Auditorium 5, Realfagbygget, Allegt 41

Kontaktpersoner:
Ralf Ehrlich, tlf. 55588131, epost: Ralf.Ehrlich@geo.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.