Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Foreldres situasjon og behov for hjelp ved plutselig tap av et barn

Kari Dyregrov   
Cand.polit. Kari Dyregrov disputerer 28.november 2003 for dr.philos. graden ved Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen med avhandlingen:

" The loss of a child by suicide, SIDS, and accidents: Consequences, needs and provisions of help."

Avhandlingen tar opp foreldres situasjon etter å ha mistet et barn ved selvmord, krybbedød, eller ulykke. Bakgrunn for temaet er kunnskap om at traume- og sorgreaksjoner representerer en belastning som kan påvirke psykisk, fysisk og sosial fungering hos nære etterlatte. Resultatene viser større likheter enn forskjeller mellom gruppene med hensyn til den totale psykososiale belastningen, og selvisolasjon er sterkt assosiert til vanskene. Likhetstrekkene ser ut til å kunne knyttes til det traumatiske aspektet ved slike uventede og voldsomme dødsfall, som i stor grad medfører posttraumatiske reaksjoner og kompliserte sorgforløp.

Et annet sentralt tema er foreldrenes opplevde behov for hjelp og støtte, samt hjelpetilbud, i tiden etter dødsfallet. Det er stor enighet blant foreldrene om at de trenger både profesjonell hjelp, sosial nettverks støtte, og andre etterlattes erfaringer, fordi disse tilbudene fyller ulike behov for hjelp. Hjelpetilbudene, som erfart av de sørgende, inneholder imidlertid svakheter som påpekes i avhandlingen. Spesielt savnes mer hjelp fra det offentlige, og delundersøkelsen av kommunenes tilbud viser at kommunehelsetjenesten heller ikke er tilfreds med hjelpen de tilbyr etterlatte ved traumatisk død. Avhandlingen analyserer støtten fra sosiale nettverk i et mikrososiologisk perspektiv, og konkluderer med at manglende normer for å samhandle om traumatisk død ligger til grunn for hjelpeløsheten som familie, naboer, venner og arbeidskollegaer ofte utviser i møtet med etterlatte.

Et siste fokus er forskningsetisk, der myten om at forskning vil kunne "rippe opp i åpne sår" undersøkes. Foreldrene avviser påstanden, og vektlegger forskerens etiske ansvar for å løfte traumerammede grupper frem i lyset. Konkrete råd til forskeren presenteres.

Avhandlingen har betydning for kunnskap om nære pårørendes situasjon etter traumatiske dødsfall. Et særskilt fokus er viet selvmordsetterlatte som ikke tidligere har vært undersøkt i en landsdekkende studie.

Personalia:
Kari Dyregrov er født i Bergen 1951. Hun praktiserte som fysioterapeut i ulike deler av helsevesenet, før hun avla hovedfag i sosiologi ved Universitetet i Bergen i 1995. Avhandlingen har vært finansiert med et treårig doktorgradsstipend fra stiftelsen Helse- og Rehabilitering.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
27.11.2003, kl. 18:15. Selvvalgt emne: Søsken etter selvmord - "de glemte sørgende"
27.11.2003, kl. 17:15. Oppgitt emne: Å forske med / på personer i sorg - Etiske og metodiske utfordringer
Sted: Auditorium, Christiesgt. 12, 1. etg

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.11.2003, kl. 10:15, Auditorium, Christiesgt. 12, 1. etg

Kontaktpersoner:
Kari Dyregrov, 55596180 (a), 55 12 09 61 (p), epost: kari@krisepsyk.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.