Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Jod i norsk kosthold

   
Cand.scient. Lisbeth Dahl disputerer fredag 10.oktober for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Dietary iodine intake and status of Norwegians".

Jod er et essensielt sporstoff som er viktig for normal funksjon av skjoldbruskkjertelen og dens produksjon av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse hormonene regulerer blant annet stoffskiftet vårt og er nødvendig for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet. Det anbefalte daglige inntaket av jod hos voksne er satt til 150 µg. Dette tilsvarer omtrent en teskje med jod i løpet av et helt liv. For barn i alderen 4-6 år er anbefalingene på 90 µg/dag og for barn i alderen 7-10 år 120 µg/dag. Selv om det daglige behovet er lite, så er jodmangel et stort problem på verdensbasis. I følge WHO er omtrent 30% av jordens befolkning i fare for å ha et for lavt jodinntak. I Norge var jodmangelsykdommer utbredt i enkelte innlands-kommuner frem til 1950-tallet. Fisk og annen sjømat har et naturlig høyt innhold jod. Melk og melkeprodukter kan også ha et betydelig jodinnhold avhengig av fôret til dyrene. Jodberiket salt er den anbefalte metoden internasjonalt for å sikre et tilstrekkelig jodinntak.

I dette doktorgradsarbeidet er en metode for bestemmelse av jod i matvarer blitt testet og brukt til å analysere 1010 prøver tatt fra 102 forskjellige norske matvarer. Resultatene viser at fisk og fiskeprodukter, melk og melkeprodukter samt egg hadde det høyeste jodinnholdet. Jodinnholdet hos mager fisk som torsk, sei og hyse var omtrent dobbelt så høyt sammenlignet med fet fisk som laks, sild og makrell. Jodinnholdet i melk varierte med sesong. Om vinteren var jodinnholdet to ganger høyere sammenlignet med melk fra sommeren. Dette kan forklares med at kraftfôr til kyr tilsettes jod og at inntaket av kraftfôr er høyest i vinterhalvåret. Kjøtt og kjøtt produkter, poteter, frukt og grønnsaker, korn og kornvarer og drikkevann hadde et lavt jodinnhold.

Dahl har undersøkt jodinntaket hos to utvalgte grupper i befolkningen. Resultatene viser at deltakerne med et variert kosthold hadde et tilstrekkelig jodinntak, mens deltakerne med et lavt inntak av fisk og melkeprodukter hadde et jodinntak som var lavere enn anbefalt inntak. Selv om enkelte av deltakerne hadde et lavt inntak vurdert ut i fra kostholdsdata og urinprøver, så viste blodprøvene ingen mangel på jod. Avhandlingen viser videre at jodinntaket i et representativt utvalg i den norske befolkningen (2672 voksne) var tilstrekkelig og mellom 100 til 250 µg/dag. Det gjennomsnittlige daglig jodinntaket hos barn (4 og 9 åringer) var i samsvar med anbefalingen, mens jodinntaket hos ungdommer (13 år) var noe lavere enn anbefalingen.

Avhandlingen viser at selv om sjømat har et naturlig høyt jodinnhold og dermed er en god jodkilde, så er melk og melkeprodukter viktige jodkilder i det norske kostholdet. Dette henger sammen med at melk og melkeprodukter inntaes daglig i et typisk norsk kosthold. Selv om enkelte typer bordsalt er tilsatt jod i Norge, så er mengden så liten at det har liten betydning for jodinntaket. Ved å drikke to glass melk (0.4 liter) produsert om vinteren og i tillegg spise to skiver med ost dekkes ca. 65% av det daglige jodbehovet for en voksen, mens et tilsvarende inntak om sommeren gir et jodinntak på ca. 40% av dagsbehovet. For å dekke jodbehovet må en supplere med et fiskemåltid eller fisk som pålegg ukentlig.

Personalia:
Lisbeth Dahl (35) er født og oppvokst i Bodø. Hun avla cand.scient. eksamen i generell ernæring ved institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo i 1998. Doktorgradsarbeidet er utført ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømat forskning (NIFES) og var finansiert av Norges Forskningsråd. Dahl er for tiden ansatt som forsker ved NIFES i et prosjekt som har fokus på krill som marin fôrressurs.

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.10.2003, kl. 10:15, Stort Auditorium, rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Lisbeth Dahl, telefon 55 90 51 13, epost: lisbeth.dahl@nutr.fiskeridir.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.