Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Hva betyr kjønn i kvinner og menns forhold til datamaskiner?

   
Cand.polit. Hilde Corneliussen disputerer 21. februar 2003 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Diskursens makt - individets frihet: Kjønnede posisjoner i diskursen om data"

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) er sentralt i dagens samfunn, og det har de siste tiårene vakt bekymring at kjønn synes å utgjøre et skille i IKT-relaterte kontekster. Denne avhandlingens formål har vært å studere hvordan kvinner og menn oppfatter at kjønn har en betydning for det å drive med data.

På grunnlag av intervjuer og observasjoner blant kvinnelige og mannlige datastudenter vises det til at de deler hovedtrekkene i en forståelse av forholdet mellom kjønn og data. Sentralt i denne felles forståelsen er antakelser om at menn har langt større interesse for, erfaring med og kunnskap om data enn det kvinner har. Dernest har det blitt undersøkt hvordan kvinner og menn skaper sine egne relasjoner til data. Det er vist til en rekke ulike strategier som kvinner og menn anvender når de posisjonerer seg selv i relasjon til data.

I avhandlingen vises det til hvordan de ulike strategiene refererer til de nevnte antakelsene om kvinner og menns forhold til data, samtidig som flere av posisjoneringsstrategiene forhandler om å beskrive alternative forståelser av kvinner og menns relasjoner til data.

Personalia:
Hilde Corneliussen er født i Bergen i 1969, og er oppvokst på Stord. Med hovedfag i historie tok hun cand.polit.graden ved Universitetet i Bergen i 1996. Hun har siden 1997 vært tilknyttet Seksjon for humanistisk informatikk ved Universitetet i Bergen. I 1998 ble hun ansatt som NFR-stipendiat ved seksjonen, og har for tiden en midlertidig stilling som førsteamanuensis ved samme sted.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
20.02.2003, kl. 16:30. Oppgitt emne: "Kjønn i diskursen om informasjonsteknologi - implikasjoner for opplegg av IKT-studiene"
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplass 9

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.02.2003, kl. 10:15, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnespl. 9

Kontaktpersoner:
Hilde Corneliussen, tlf. 55588986 (a), epost: hilde.corneliussen@huminf.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.