Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Cinema og revolusjon i Latin Amerika

M. phil. Verónica Córdova disputerer fredag 25. april 2003 for dr.polit.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Cinema and Revolution in Latin America"

Avhandlingen er en studie om vekselvirkningene mellom revolusjonær politisk endring og cinematisk praksis og representasjon. Spesifikt undersøkes hvordan sosiale omveltninger og endringer i den imaginære forståelsen av Latin Amerika gjennom det 20. århundre er reflektert, kommentert og kommer til uttrykk gjennom regionens cinema i dets to hovedperioder: «The 'Old' Latin American Cinema» i den første halvdel av århundret, som grovt kan karakteriseres som kommersielt industrielt melodrama; og «The 'New' Latin American Cinema», - den politiske avant-garde cinema fra den andre halvdel av århundret.

Avhandlingens intensjon har vært å analysere filmene ikke utelukkende som estetiske eller økonomiske manifestasjoner, men også som refleksjon av identitetene, mytene, ideologiene og de kulturelle strategier som støttet de nasjonale revolusjonene i det 20. århundre i Latin Amerika (Bolivia, Mexico, Cuba og Nicaragua). De fire valgte «case-studies» utgjør et spektrum av cinematografiske produksjonsmodi fra kunsthåndverk til det industrielle, med eller uten statstilskudd, i sosialistiske og kapitalistiske økonomiske og politiske kontekster.

Avhandlingens tilnærming til revolusjon fremhever hvordan revolusjonenes historie og dens ideologiske kjennetegn har blitt omgjort til fortellinger, iverksatt gjennom kulturell politikk og reflektert i filmrepresentasjoner.

Personalia:
Verónica Córdova er født i Bolivia i 1972. Hennes laveregrads utdanning var innen medievitenskap og antropologi ved bolivianske universiteter. Hun har høyere utdanning innen filmproduksjon fra International School of film and television ved San Antonio de los Banos på Cuba. I tillegg har hun gjennomført Master of Philosophy in Screenwriting ved Universitetet i Bergen. Cordova er nå en praktiserende filmskaper i Bolivia og arbeider som lærer og veileder for fjernundervisningsstudenter ved UiBs Master i Screenwriting. Samtidig utvikler hun forskningsprosjekter innen feltene nasjonal identitet og nasjonal cinema, ny teknologi og demokrati.

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.04.2003, kl. 10:15, Auditoriet, Ulrike Pihls hus, Prof. Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Veronica Cordova, epost: veronica.cordova@media.uib.no
Kate Goodnow, tlf. 55 58 91 34, epost: kate.goodnow@media.uib.no. Formidlingsavdelingen v/ Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a),
epost: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.