Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Nye peptider fra nerver og kjertelvev i regulering av blodstrøm

   
Cand. scient Johan Fredrik Brekke disputerer onsdag 2. april 2003 for dr.scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Vascular Responses to Chromogranin A-derived Vasostatin Peptides In Models of Arterial Myogenic Behavior ".

Temaet i avhandlingen er konsentrert om effekter av peptider på motstandskar hentet fra hjerte og hjerne. Peptidene stammer fra ChromograninA som er et betydelig sekretorisk prohormon fra sympatiske nerver og indre- sekretoriske kjertler. Disse blodkarene er viktig for regulering av blodgjennom- strømningen og utveksling av næringsstoffer mellom blod og vev.

Avhandlingen tar for seg enkelte sider av motstandskarenes iboende evne til å regulere sin indre diameter som svar på blodtrykket. Vasostatin-peptidenes innvirkning på evnen til å regulere blodstrømmen i disse to modellene er en viktig del av avhandlingen.

Personalia:
Johan Fredrik Brekke (28 år) er født og oppvokst i Bergen. Han tok hovedfag i human og zoologisk fysiologi, Fysiologisk Institutt, UiB, våren 1999. Brekke begynte i januar 2000 som doktorgradsstipendiat samme sted med støtte fra Norges forskningsråd, Område for teknologi og naturvitenskap. Avhandlingen omfatter forskning dels utført ved Fysiologisk institutt, UiB og dels ved Dept. Gynecology & Obstetrics, University of Vermont, Burlington, VT, USA.

Tidspunkt og sted for disputasen:
02.04.2003, kl. 10:15, Auditorium 1, PKI, Årstadveien 19.

Kontaktpersoner:
Johan Fredrik Brekke, tlf. 55586394, 92611784, epost: Johan.Brekke@fys.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.