Universitetet i
Bergen : Doktorgrader : 2003
NY DOKTORGRAD Muskelfiber og slaktekvalitet hos fisk
"White muscle fibre distribution in Atlantic salmon (Salmo salar) and Atlantic cod (Gadus morhua) as affected by external factors, and relation to flesh quality". Avhandlingen ser på hvordan ulike faktorer påvirker vekst av hvit muskulatur hos laks og torsk. Ulikt oss mennesker som er født med det antall muskelceller vi trenger, har fisk evnen til å nydanne muskelceller gjennom store deler av livet. Faktorer som klekketemperatur, proteinmengde i foret, mosjon og ulike vekstrater er brukt for å studere om vekst og nydannelse av muskelceller kan påvirkes. Det er spekulert i om muskelcellenes antall og størrelsesfordeling kan være en faktor av betydning for slaktekvalitetsegenskaper hos oppdrettsfisk. Variasjoner i slaktekvalitet gjennom året og fra ulike oppdrettsanlegg skaper problemer for prosessindustrien. Det er derfor av stor interesse å studere mekanismene bak variasjoner i slaktekvalitetsegenskaper som fasthet/bløthet, filetfarge, filetspalting, fettinnhold, bindevev og muskelens pH verdi. Forskningsresultatene antyder at det er andre mekanismer enn muskel cellenes størrelsesfordeling som har størst betydning for slaktekvalitet hos fisk. Personalia: Tidspunkt og sted for disputasen: Kontaktpersoner: Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte. |