Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY) Type 3 diabetes i Norge

   
Lise Bjørkhaug Gundersen disputerer fredag 14. mars, 2003 for dr.scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Characterization of MODY3 in Norway and HNF-1alpha transcription factor function".

Sukkersyke eller diabetes er en av de store folkesykdommene, og forekomsten er økende. Sykdommen er alvorlig med økt sykelighet og dødelighet forårsaket av komplikasjoner i ulike organer grunnet for høyt blodsukker. For bedre å kunne påvise at en person har diabetes og være i stand til å skreddersy behandlingen, er det et mål å vite mer om hvorfor og hvordan diabetes oppstår. Dette har vært hovedmålet for undersøkelsene til Bjørkhaug Gundersen. Doktorgradsavhandlingen omhandler studier av en arvelig form for diabetes - maturity-onset diabetes of the young (MODY) type 3. Denne formen skyldes mutasjoner i MODY3-genet hepatocytt nukleær factor-1alfa. Den normale funksjonen til HNF-1alfa er å skru av og på andre gener involvert i glukosetransport og -metabolisme.

Bjørkhaug Gundersen har undersøkt både hvordan HNF-1alfa normalt virker i cellene og hvordan den normale funksjonen forstyrres når det er mutasjoner i genet hos pasienter med diabetes. I en del av avhandlingen viser doktoranden at MODY3 er den hyppigste diabetesvarianten i norske familier med arvelig diabetes. Ved å ha identifisert ulike mutasjoner i genet HNF-1alfa, har Bjørkhaug Gundersen funnet den molekylære forklaringen på hvorfor disse pasientene har fått diabetes. Avhandlingen kartlegger disse sykdomsfremkallende HNF-1alfa mutasjonene med både strukturelle analyser av genet og funksjonelle analyser av de muterte genproduktene. I en annen del av avhandlingen beskriver Bjørkhaug Gundersen i detalj hvordan den normale funksjonen til HNF-1alfa endres når kunstige mutasjoner blir satt inn i genet. Studiene til Bjørkhaug Gundersen gir ny innsikt i årsaker til og mekanismene bak utvikling av diabetes.

Personalia:
Lise Bjørkhaug Gundersen er født i 1970 og oppvokst i Bergen. I 1995 tok hun graden Bachelor of Science i biokjemi ved University of Glasgow, Skottland. Det neste året tilbrakte hun som forskningsassistent ved Centre International de la Recherche sur le Cancer i Lyon, Frankrike. Hun har vært stipendiat ved Pediatrisk institutt, Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin siden 1999 støttet av Norges Diabetesforbund. Fra 2003 er Bjørkhaug Gundersen ansatt ved samme avdeling som postdoktorstipendiat lønnet av Norges forskningsråd.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.03.2003, kl. 09:15, Stort auditorium, Haukeland universitetssykehus.

Kontaktpersoner:
Lise Bjørkhaug Gundersen, epost: lise.bjorkhaug.gundersen@helse-bergen.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.