Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Effektiv smertelindring med fysioterapi

   
Fysioterapeut Jan Magnus Bjordal disputerer fredag 23. mai 2003 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Validation of electrophysical agents in pain management by identification of their dose-response patterns".

Avhandlingen tar først for seg gyldigheten til publiserte systematiske oversiktsartikler av fysioterapi. Funnene viste at det er behov for å modifisere vitenskapelige modeller for oversiktsartikler av fysioterapi til også å inkludere kvaliteten på behandlingsprosedyrer og dosering.

Den optimale dose for lindring av smerter fra seneapparatet med laserbehandling, og smerter etter operasjon med strømbehandling har vært uavklarte. Eksperimentelle studier av strømbehandlingens effekt på menneskers mekaniske smerteterskel og ultralydsmålinger av avstander fra hudoverflaten til kroppens sener er gjennomført. Disse danner grunnlag for å kunne gi sikrere anslag om hva den optimal dose bør være.

Gjennom bruk av en modifisert modell for systematiske oversiktsartikler, viser avhandlingen at de antatte optimale doser er effektive, mens andre doser og behandlingsprosedyrer er uvirksomme. Samtidig er effekten av optimal laserbehandling likeverdig med steroidinjeksjoner og medikamenter, mens optimal strømbehandling kan redusere behovet for smertestillende medikamenter med 35% etter operasjoner.

Avgjørende faktorer i valget mellom fysioterapi og farmakologiske intervensjoner ved muskel- og skjelettsmerter bør derfor være vurdering av risiko for bivirkninger og kronifisering, kostnader, pasienters ønsker, tilgjengelighet og fysioterapeuters kunnskap om optimal behandlingsprosedyre og dose.

Personalia:
Jan Magnus Bjordal er 45 år, født i Bergen og utdannet fysioterapeut i 1982 med spesialitet i rehabilitering (ortopedi/revmatologi) MNFF og hovedfag helsefag ved UiB fra 1998. Siden 1999 har han vært stipendiat ved seksjon for fysioterapivitenskap, UiB og fysioterapeututdanningen, Høyskolen i Bergen (HiB). Stillingen har vært finansiert med forskningsmidler fra Fond til etter og videreutdanning av fysioterapeuter. Bjordal går nå inn i en postdoc-stilling ved UiB/HiB finansiert av Norges forskningsråd.

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.05.2003, kl. 10:15, Store auditorium, 3. et., Sentralblokken, Haukeland universitetssykehus

Kontaktpersoner:
Jan Magnus Bjordal, tlf. 55585663 , epost: jmb@hib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.