Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Kroppen kan selv øke smerten

Anne Kjørsvik Bertelsen   
Cand. med. Anne Kjørsvik Bertelsen disputerer 4. desember 2003 for dr. med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Serotonin pronociception: The role of spinal 5-HT2A/2C receptors.

Årsaken til utvikling av kroniske smerter er ikke kjent. Ryggmargen er et viktig sete for regulering av smerteimpulser fra kroppen til hjernen. Serotonin er et signalstoff som skilles ut i ryggmargen fra nervefibre som går fra hjernestammen til ryggmargens bakre horn, og har i hovedsak en hemmende virkning på smerter. En slik hemming kan være en viktig mekanisme som normalt bremser smerteimpulser som kommer inn til ryggmargen før de ledes videre til hjernen og gir oss opplevelse av smerte.

Serotonin virker på en rekke forskjellige mottakermolekyler eller reseptorer. En rekke forskjellige reseptor-undergrupper er kartlagt, men funksjonen til de ulike reseptorene i smertereguleringen er fortsatt uklar. Det er derfor av stor interesse å kartlegge hvilken rolle ulike undergrupper av disse reseptorene har på overføringen av smerte. Økt forståelse av mekanismene som regulerer smerteoverføring i ryggmargen, og som kan forårsake og vedlikeholde kronisk smerte, er nødvendig for å kunne utvikle nye strategier for behandling og forebygging av smerter. Utvikling av smertelindrende medikamenter med mer spesifikk virkning vil dermed være realistisk. Dette vil gi mulighet for bedre terapeutisk effekt og færre bivirkninger.

I doktorgradsarbeidet er det fokusert på rollen til reseptor-undergruppen serotonin(5-HT)2A/2C i smertereguleringen i ryggmargen. Det er brukt en kombinasjon av metoder på levende rotter. I første del av arbeidet er det utviklet en ny og mer skånsom måte å legge inn permanente kateter for å gi medikamenter på ryggmargsnivå. Denne metoden ble senere anvendt i dyreforsøk. Det ble funnet at aktivering av 5-HT2A/2C-reseptorene faktisk i seg selv førte til smerteatferd. Denne aktiveringen forsterket også effekten av andre kjente smertefremkallende stoffer. Funnene støtter at disse reseptorene har en smertefremmende (pronociceptiv) rolle.

For å klarlegge om effekten av 5-HT2A/2C-reseptoraktivering skyldes økt frisetting av det smerteøkende signalstoffet substans P i ryggmargen, ble dette stoffet målt ved hjelp av mikrodialyse i ryggmargen på forsøksdyr i narkose. Disse forsøkene ble utført under forskningsopphold ved Karolinska Institutet i Stockholm. Vi fant at en slik reseptoraktivering økte frisettingen av substans P i ryggmargen. Arbeidet viste at 5-HT2A/2C-reseptorene har en smertefremmende effekt i ryggmargen, og at denne effekten delvis skyldes at det frisettes mer substans P.

Personalia:
Anne Kjørsvik Bertelsen, født i Larvik i 1969 og oppvokst i Gaupne i Luster kommune, tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1997. Hun har hele tiden forsket parallelt ved siden av medisinstudiet og senere ved siden av klinisk arbeid. Etter gjennomført turnustjeneste på Voss sjukehus og i Askøy kommune 1997-1999, var hun først 6 mnd. på Øre-nese-hals-avdelingen, og senere samme år begynte hun på Nevrologisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus hvor hun vil være ferdig spesialist i nevrologi i 2004.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.12.2003, kl. 09:15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland Universitetssykehus

Kontaktpersoner:
Anne Kjørsvik Bertelsen, tlf. 55975045, epost: anne.kjorsvik@fys.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.