Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Modifiserte fettsyrer hemmer vekst av kreftceller

   
Cand. scient Kjetil Berge disputerer 3. april 2003 for dr. philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The antiproliferative effect of a modified fatty acid on glioma cells."

I flere år har man vært klar over at ulike fettsyrer kan endre vekstegenskapene til ulike typer kreftceller. Dietter som er rike på fisk (høy mengde omega-3) ser ut til å kunne redusere risikoen for ulike typer kreft. Omfattende studier har også vist at både omega-3 og omega-6 fettsyrer hemmer veksten av kreftceller. De aller fleste av disse effektene er blitt vist i cellekulturmodeller og dyreforsøk.

Kjetil Berge har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt hvordan en ny bioaktiv fettsyre (TTA), som hører til i kategorien "svovel-substituerte fettsyrer", virker inn på vekstregulering av kreftceller. I studiene er det blitt brukt ulike gliomcellelinjer (hjernekreft) og de krefthemmende egenskapene til TTA er påvist både i cellelinjer og dyremodeller.

Behandling med TTA medførte tydelige forandringer i kreftcellenes lipidmetabolisme, og det ble observert en mulig sammenheng mellom endret fettsyrestoffskifte og veksthemming.

Videre ble det også påvist at forstyrrelser i antioksidant/prooksidant forholdet kan ha en betydning i TTA-mediert veksthemming. TTA har også vist seg å kunne aktivere kjernereseptorer i ulike celletyper. En slik aktivering ble også funnet å forekomme i gliomceller, men forsøkene viste at veksthemmingen for det meste skyldes forhold som er uavhengig av denne aktiveringen. Den reduserte veksten kunne delvis forklares ved induksjon av apoptose (programmert celledød), en prosess der mitokondriene (cellulære organeller som er viktige i energiproduksjon) spiller en viktig rolle. Mitokondrielle forandringer i gliomcellene, samt biokjemiske forandringer i cellene som kan relateres til mitokondriell metabolisme og funksjon, ble observert etter TTA-behandling. Studiene understreker dermed betydningen av denne organellen i regulering av vekst.

Kliniske studier i mennesker har nylig vist at TTA ikke har alvorlige bivirkninger. I fremtiden vil det derfor være interessant å undersøke om TTA kan benyttes i kreftbehandling.

Personalia:
Kjetil Berge (f. 1971) er oppvokst på Hundvåg i Stavanger. Han tok hovedfagseksamen (cand. scient.) ved Institutt for klinisk biokjemi, Universitetet i Bergen, i 1997, og har siden jobbet som stipendiat ved samme instiutt.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
02.04.2003, kl. 15:15. Selvvalgt emne: "Fettsyre-mediert regulering av gen ekspresjon".
02.04.2003, kl. 16:15. Oppgitt emne: "Rollen til mitokondrier ved apoptose".
Sted: Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland Universitetssykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
03.04.2003, kl. 10:15, Stort Auditorium, Haukeland Sykehus

Kontaktpersoner:
Kjetil Berge, tlf: 55 97 30 97, epost: kjetil.berge@ikb.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.