Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Ektefellen til hjerteinfarktpasienten

   
Cand.psychol. Kjersti Arefjord disputerer 16.januar 2003 for dr.psychol. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Ektefellen til hjerteinfarktpasienten. En studie av korttids- og langtidskonsekvenser"

Avhandlingen tar opp virkningen av alvorlig sykdom for kvinner gift med hjerteinfarktpasienter. Bakgrunn for tema er kunnskap om at akutt og livstruende sykdom som et hjerteinfarkt representerer en belastning som kan påvirke både psykisk, fysisk og sosial fungering hos andre i familien.

Sentrale temaer er de ulike belastninger ektefellen må forholde seg til og deres ulike følelsesmessige reaksjoner på kort og lang sikt. Resultatene viser at ektefellene har økte psykiske og psykosomatiske symptomer i den akutte sykdomsfasen, men at dette avtar.

Videre fokuseres det på betydningen av ekteparrelasjonen for mestring og hvilke endringer et hjerteinfarktet kan medføre for rolleutforming og konflikthåndtering i parrelasjonen.

Avhandlingen tar og opp ektefellenes sosiale nettverk og betydningen av sosial støtte for mestring og tilpasning til en alvorlig livshendelse. Et annet fokus er ektefellenes forståelse av hva som er årsaken til at deres menn fikk hjerteinfarkt og hvilken betydning kunnskap om hjerteinfarkt har for tilpasning. Ektefellene vektlegger psykologiske og sosiale faktorer som årsak til sykdommen mens tradisjonelle biomedisinske faktorer og livsstilsfaktorer er lite relevante i deres sykdomsforståelse.

Avhandlingen har betydning for kunnskap om ulike konsekvensene av alvorlige sykdom for nære pårørende. Som en studie med oppfølgingstid på 10 år gir avhandlingen bedre forståelse av langtidsvirkningene av alvorlig sykdom hos ektefelle.

Personalia:
Kjersti Arefjord er født i Os 20.07.53. Hun avla psykologisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1981. Etter studiene ble hun ansatt ved Sosialmedisinsk avdeling, Fylkessjukehuset i Ålesund og deretter ved nåværende Akuttklinikken i Bergen. Fra 1990 har hun vært tilknyttet Institutt for klinisk psykologi, Det psykologiske fakultet og er nå ansatt som førsteamanuensis samme sted. Avhandlingen har vært støttet med midler fra Norges forskningsråd, Medisin og helse, og Rådet for psykisk helse.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
15.01.2003, kl. 16:15, Auditoriet Christiesgt. 12

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.01.2003, kl. 10:15, Auditoriet Christiesgt. 12

Kontaktpersoner:
Kjersti Arefjord, 55 58 88 84 (a), 55 13 83 53 (p) , epost: kjersti.arefjord@psykp.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.