Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Homocystein og B-vitaminer hos pasienter på behandling med antiepileptika

   
Overlege Terje Apeland disputerer 3. september 2003 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen (Sentralsjukehuset i Rogaland). Avhandlingen har tittelen «Homocysteine and B-vitamins in patients on antiepileptic drugs» og omhandler visse epilepsi-medikamenter («antiepileptika») og deres effekter på viktige B-vitaminer, samt forbrenningen av eggehvitestoffet homocystein. «Antiepileptika» brukes daglig av over 30000 nordmenn til behandling av epilepsi, visse psykiske lidelser og enkelte smertetilstander. Ofte vil behandlingen strekke seg over mange år.

I denne studien ble 101 pasienter med epilepsi undersøkt og sammenliknet med 101 friske personer av samme kjønn og alder. For å kartlegge omsetningen av homocystein best mulig fikk deltakerne drikke en buljong med aminosyren metionin. Pasienter på behandling med de fire medikamentene carbamazepin, phenytoin, phenobarbital eller primidon, hadde høye nivåer av homocystein i blodet, kombinert med lave nivåer av vitaminene folat, B2 og B6. Pasientene på medikamentet valproat hadde normale nivåer av homocystein, folat og vitamin B2, men lave konsentrasjoner av vitamin B6 og høye konsentrasjoner av vitamin B12.

Pasientene med mye homocystein i blodet hadde også høye nivåer av såkalte endotelcelle-markører, noe som kan tyde på en økt risiko for å utvikle hjerte-karsykdom. Dette er interessant, sett i lys av tidligere rapporter om tredobbel risiko for hjerte-karsykdom blant pasienter med epilepsi.

Pasienter med mye homocystein i blodet fikk senere tilbud om en måneds behandling med tre B-vitaminer (folat, B2 og B6). Etter vitaminbehandlingen var homocystein-nivåene tilnærmet normalisert; og konsentrasjonene av noen, men ikke alle, endotelcelle-markører var bedret. Dette kan tyde på at slik vitaminbehandling motvirker hjerte-karsykdom hos pasienter som bruker «antiepileptika».

Det er rimelig å anta at de påviste endringene i B-vitaminer og homocystein-forbrenningen har betydning for den økte forekomst av misdannelser hos barn av mødre med epilepsi. De aktuelle funn kan sannsynligvis også delvis forklare enkelte bivirkninger av «antiepileptika», så som tretthet, depresjon og hukommelsesvansker.
Konklusjonen er at pasienter som behandles med «antiepileptika», ofte vil ha behov for tilskudd av de tre B-vitaminene: folsyre, vitamin B2 og vitamin B6.

Studien er utført ved Sentralsjukehuset i Rogaland, med professor dr. med. Roald E. Strandjord og forsker dr. philos. M. Azam Mansoor som veiledere. Samarbeidspartnere ved Ullevål universitetssykehus og Ulster universitet (Nord-Irland) har bidratt med enkelte laboratorieanalyser. Arbeidet er finansiert med midler fra Norsk Epilepsiselskap, Helse Vest HF, Helse Stavanger HF, Jakob and Inger Valsøs legat, Connie Gulborg Janssens legat og Helse og Rehabilitering via Norsk Epilepsiforbund.

Personalia:
Terje Apeland er 49 år gammel og arbeider som overlege ved Medisinsk klinikk, Sentralsjukehuset i Rogaland, Helse Stavanger HF.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
02.09.2003, kl. 15:15. Oppgitt emne: Molekylærbiologisk viten i forståelsen av epilepsisykdommer.
Sted: Aula i 2. etg. i Sydbygget, Sentralsjukehuset i Rogaland

Tidspunkt og sted for disputasen:
03.09.2003, kl. 10:15, Aula i 2. etg,. i Sydbygget, Sentralsjukehuset i Rogaland

Kontaktpersoner:
Terje Apeland, tlf. 51518000
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.