Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Muligheter for statlig kontroll av Internettet

Tommy Tranvik   
Cand.polit. Tommy Tranvik disputerer 9. desember for dr.polit.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Online Sovereignty: Nation-States and the Encroachment of the Internet"

Avhandlingen tar for seg hva statlige myndigheter gjør for å få bedre styring med bruken av Internettet. Internettet var i utgangspunktet konstruert for å unngå at for eksempel store bedrifter eller statlige institusjoner skulle få særlig innflytelse over hva det ble brukt til. Men etter hvert som stadig flere mennesker og bedrifter begynte å benytte seg av Internettet utover på 1990-tallet, fikk de fleste stater et økende behov for å regulere utviklingen av Internettet, bl.a. for å legge til rette for kommersiell virksomhet og for å bekjempe datakriminalitet. Avhandlingen analyserer hvilke strategier som brukes i forsøket på å endre Internettet slik at det blir mer tilgjengelig for statlig myndighetsutøvelse, og hvilke mottiltak som settes i verk av de som ønsker å unngå at staten skal få et fastere grep om hva Internettet brukes til. Argumentet er at tilhengerne av myndighetsutøvelse er på offensiven, dvs. at de på en helt annen måte enn tidligere lykkes med å gjøre Internettet tilgjengelig for statlig overvåkning, kontroll og lovregulering. Det skjer bl.a. ved at det tas i bruk nye teknologier som gjør det lettere for statlige myndigheter (men også for kommersielle virksomheter) å knytte sammen informasjon om Internettbrukernes identitet, bosted og deres elektroniske aktiviteter. Og etter terrorangrepene i USA (11. september 2001) er statlig Internettkontroll blitt definert som en viktig del av kampen mot global terrorisme. Det kan derfor virke som om myndighetstilhengerne har fått et varig forsprang på skeptikerne i kampen om Internettets fremtidige utforming.

Personalia:
Tommy Tranvik er født på Hitra i Sør-Trøndelag, 1968. Han tok cand.polit.-graden 1997 ved Institutt for sammenlignende politikk, Universitetet i Bergen. Han er tilsatt ved Rokkansenteret, UiB, som forsker.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
09.12.2003, kl. 10:15. Oppgitt emne: "Trains and boats and planes - and organized labor: empirical evidence of mass mobilization"
Sted: Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1

Tidspunkt og sted for disputasen:
09.12.2003, kl. 13:15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1

Kontaktpersoner:
Tommy Tranvik, tlf. 55583881 , epost: tommy.tranvik@rokkan.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.