Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Koordinering av nervevekst og organdannelse

   
Cand. odont. Sigbjørn Løes disputerer 14. november for dr. philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Axon guidance molecules in tooth morphogenesis and innervation".

I løpet av fosterlivet er dannelsen av organer avhengig av et nøye samspill mellom ulike celler og vevstyper i fosteret. Tenner under utvikling har vist seg å være gode modeller for å beskrive de ulike signalveiene som cellene benytter for å kommunisere seg imellom under denne utviklingen, og flere av genene som er ansvarlig for dette samspillet er identifisert. På samme måte er utviklingen av nervesystemet nøye regulert. Flere gener som er ansvarlig for at nervefibrene "finner veien", på rett sted og til riktig tid, har nylig blitt oppdaget, men mekanismene bak nervevekst til tennene har i stor grad vært ukjente.

Løes har benyttet tannorganer hos mus for å studere samspillet mellom organdannelse og nervevekst til organene i fosterlivet. Flere gener med kjente nevroregulatoriske funksjoner ble undersøkt, og det ble kartlagt hvor og når disse evt. var aktive i tannorganene. Ut ifra dette og studier av genmodifiserte mus ble genet Semaphorin3A identifisert som en viktig regulator av nervevekst til tennene. I mus som mangler dette genet mottar ikke nervecellene tilstrekkelig informasjon om hvor de skal/ikke skal, og vokser dermed ukoordinert. Flere gener med kjente nevroregulatoriske funksjoner viste seg imidlertid å være aktive også på steder som ikke kunne forbindes med nervevekst. Et av disse genene, Slit1, viser seg utelukkende å være aktivt i ulike signalsentre som regulerer vekst og form på de voksende tennene. Aktiviteten til dette genet identifiserte også et nytt mulig signalsenter i tannen etter fødselen. Dette åpner for at ulike molekylfamilier kan ha både nevroregulatoriske og morfogenetiske roller, og således koordinere innervasjon og vekst av samme organ. Avhandlingen identifiserer også faktorer som regulerer Semaphorin3A under tannutviklingen, og indikerer at et koordinert samspill mellom ulike vevstyper er nødvendig både for organ- og nerveutvikling.

Personalia:
Sigbjørn Løes er født 1975 og utdannet tannlege fra Universitetet i Bergen 1999. Han har i perioden 1999-2003 vært stipendiat ved Institutt for anatomi og cellebiologi, Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
13.11.2003, kl. 15:15. Selvvalgt emne: Guidance of commissural axons in the Drosophila midline.
13.11.2003, kl. 14:15. Oppgitt emne: How do axons grow - signalling at the growth cone.
Sted: Auditorium I, Bygg for Biologiske Basalfag

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.11.2003, kl. 10:15, Auditorium I, Bygg for Biologiske Basalfag

Kontaktpersoner:
Sigbjørn Løes, tlf. 55586060/55586367, epost: sigbjorn.loes@pki.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.