Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Kroppsundersøkelse hos pasienter med langvarige muskel- og skjelettsmerter: reliabilitet og validitet

   
Alice Kvåle, fysioterapeut, Master of Science, disputerer tirsdag 28. oktober 2003 for dr. philos. graden ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen (UiB), med avhandlingen:

"Measurement properties of a Global Physiotherapy Examination in patients with long-lasting musculoskeletal pain".

Pasienter med muskel- og skjelettsmerter omtales gjerne som en stor gruppe med diffuse og subjektive helseplager, uten objektive funn. Mangel på standardiserte og validerte kliniske undersøkelser kan forsterke dette inntrykket. Bruk av lite relevant og begrenset utredning av langvarige plager kan også føre til for snevert fokusert behandling. Avhandlingens målsetning var å utvikle et undersøkelsesredskap som er anvendbart både i klinisk praksis og i forskning. Siden problemer i ett område av kroppen ofte fører til endringer andre steder, ble det tatt utgangspunkt i en undersøkelsesmetode fra norsk psykomotorisk fysioterapi, Global Fysioterapeutisk Muskelundersøkelse (GFM), der kroppsholdning, pust, bevegelser, muskulatur og hud ble undersøkt hos pasienter med langvarige muskel- og skjelettplager, med til sammen 78 godt definerte og standardiserte tester.

Kroppsundersøkelsen ble vurdert i forhold til pålitelighet (inter-tester reliabilitet) og gyldighet (metodens konstruksjon; evne til å skille mellom friske og syke, og mellom ulike pasientgrupper; samvariasjon med smerte, funksjon og psyke; samt evne til å fange opp endring over tid). Avhandlingen inkluderer 247 pasienter (64% kvinner, 36% menn) som var sykemeldt på grunn av langvarige smerter i muskel- og skjelettsystemet. Pasientene ble undersøkt før de fikk 4 uker intensiv behandling, ved behandlingens slutt, 6 måneder senere, og noen ble også undersøkt 18 måneder etterpå. Sammenligningsgruppen var 104 friske personer med tilsvarende alders- og kjønnsfordeling. Vurdering av undersøkelsens måleegenskaper resulterte i utvikling av en ny metode, en global fysioterapiundersøkelse (Global Physiotherapy Examination, GPE-52) med 52 tester, innen de fem nevnte områder. GPE-52 kartlegger hvor og i hvilken grad langvarige plager viser seg i kroppen, og representerer et pålitelig og nyttig redskap som kan bedre forståelse og legitimering av muskel- og skjelettplager.

Personalia:
Alice Kvåle er født i 1955 og kommer fra Strandvik og Bergen. Hun tok fysioterapeututdanning i Bergen i 1980 og graden Master of Science i fysioterapi i Boston, USA, i 1985. Hun har i mange år arbeidet med pasienter med langvarige smertetilstander, både ved Smerteklinikken ved Haukeland Universitetssykehus, og senere i Bergensprosjektene "Tilbake til arbeid" og "Aktiv oppfølging". Hun har hatt doktorgradsstipend fra Det medisinske fakultet fra høsten 1996 til 2000. De siste tre år har hun vært prosjektleder for Videreutdanning for fysioterapeuter i manuell terapi ved Seksjon for fysioterapivitenskap, Institutt for samfunnsmedisinske fag, UiB.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
27.10.2003, kl. 16:15. Selvvalgt emne: Hvilke fysioterapiundersøkelser kan benyttes ved utredning av pasienter med langvarige ryggplager. Muligheter og begrensninger.
27.10.2003, kl. 15:15. Oppgitt emne: Målemetoder ved langvarige smertetilstander i muskel- skjelettsystemet. En fysioterapeutisk tilnærming.
Sted: Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland Universitetssykehus

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.10.2003, kl. 10:15, Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland Universitetssykehus

Kontaktpersoner:
Alice Kvåle, tlf. 55586159(a), epost: alice.kvale@isf.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.