Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Drenasje av væske fra øyet

   
Cand.med. Jørgen Krohn disputerer 24. oktober 2003 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Morphology and clinical aspects of the aqueous humour drainage routes with special emphasis on uveoscleral outflow.

I øyet er det en kontinuerlig produksjon av væske som bl.a. bidrar til å opprettholde et stabilt øyetrykk. Ved ulike former for grønn stær (glaukom) er drenasjen av væske fra øyet redusert, med den følge at øyetrykket stiger. Dette kan føre til skade av synsnerven og varig svekkelse av synet. Det meste av væsken dreneres gjennom øyets frem del og inn i Schlemm's kanal, mens en mindre del dreneres via det uevosklerale avløp, dvs til et spalteformet rom (suprachoroidalrommet) mellom årehinnen (choroidea) og senehinnen (sclera) og videre ut av øyet. Ved en rekke tilstander kan væske stagnere i øyeveggen og føre til såkalt choroidalavløsning.

Bakgrunnen for dette doktorgradsarbeidet var å studere dannelsen av slike choroidalavløsninger og hvordan de påvirker strukturelle forhold i øyeveggen. Første del av avhandlingen omfatter morfologiske studier av mulige avløpsveier for væske ut gjennom sclera. Elektronmikroskopi av plastavstøpninger av grise- og menneskeøyne viste hvordan væske i det suprachoroidale rom hovedsakelige dreneres rundt blodårer som passerer gjennom sclera og ut av øyet. Det ble samtidig vist at det er store forskjeller i denne drenasjen hos dyr sammenlignet med drenasjen hos mennesker. Både plastavstøpninger og injeksjoner med farget gelatin viste at det hos mennesker kan være egne kanaler eller kar som drenerer væske direkte fra suprachoroidalrommet og inn i øyets venesystem.

Histokjemiske undersøkelser med bruk av ulike markører, viste at disse kanalene til en viss grad skiller seg fra ordinære blod- og lymfeårer, og at de har flere likhetstrekk med det ordinære avløpssystemet som drenerer væske via Schlemm's kanal. Disse kanalene kan være uttrykk for anatomiske variasjoner eller de kan være etterlevninger av et mer primitivt avløpssystem som man finner hos dyr, og deres funksjon er fortsatt uavklart. I siste del av avhandlingen presenteres en serie med sjeldne sykehistorier som viser hvordan ulike tilstander kan påvirke det uveosklerale avløp og føre til ansamling av væske i øyeveggen.

Personalia:
Jørgen Krohn er født i Oslo i 1959 og oppvokst i Bergen. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Trondheim i 1985, etter å ha gjennomført de prekliniske studier ved Universitetet i Düsseldorf, Tyskland. Han har tidligere arbeidet ved Kysthospitalet i Hagevik og ved Øyeavdelingen., Ålesund Sjukehus. Han er spesialist i øyesykdommer og har fra 1994 vært overlege ved Øyeavdelingen, Haukeland Universitetssykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.10.2003, kl. 10:15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland Universitetssykehus

Kontaktpersoner:
Jørgen Krohn, tlf. 55974100, epost: jorgen.krohn@helse-bergen.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.