Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Måling av tjærestoffer i fiskegalle

Grete Jonsson   
Cand.scient. Grete Jonsson disputerer fredag 28. november for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Determination of PAH metabolites in fish bile; Evaluation, quality assurance and utilisation of analytical methods"

Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), også kalt tjærestoffer, er en gruppe miljøgifter som har stor utbredelse og hvor betydelige mengder ender opp i det marine miljø. Forekomsten av PAH er hovedsakelig et resultat av menneskelig aktivitet. For å kunne overvåke mengden og effektene av PAH som slippes ut i det marine miljø er det viktig med gode målemetoder.
PAH er fettløselige og tas lett opp av fisk. Umiddelbart etter opptak vil PAH omdannes av enzymer i leveren til vannløselige PAH metabolitter, for så å skilles ut i galleblæren. Fisken vil derfor kun inneholde veldig lave konsentrasjoner av PAH i muskelvevet. PAH metabolittene kan derimot oppkonsentreres i gallen, og analyse av disse har vist seg å være en sensitiv metode for å påvise PAH forurensing av fisk.
I avhandlingen ble fire forskjellige analyseteknikker anvendt og evaluert med hensyn til følsomhet og spesifisitet for påvisning av forskjellige PAH metabolitter i fiskegalle. I tillegg ble presisjon og nøyaktighet for teknikkene vurdert. Deretter ble analyseteknikkene anvendt til å måle PAH metabolitter i galle hos fisk som hadde vært utsatt for kontrollert forurensing i laboratoriet og i villfanget fisk. Analysemetodene er følsomme nok til å kunne måle PAH forurensing i villfisk. Ved analyse av spesifikke metabolitter får en også verdifull informasjon om hva slags forurensingskilde fisken har vært utsatt for. Hvilken analysemetode en velger avhenger av hvor detaljert informasjon en har behov for.

Personalia:
Grete Jonsson er født i 1961 og oppvokst i Klepp kommune på Jæren. Hun var ferdig utdannet som fysiokjemiker ved Ingeniørhøyskolen i Østfold i 1983 og arbeidet deretter på mikrobiologisk avdeling ved Sentralsykehuset i Rogaland. Hovedfagseksamen i organisk kjemi ble tatt ved Universitetet i Bergen i 1990. Fra 1993 har hun vært ansatt ved RF-Rogalandsforskning, der hun til daglig arbeider som forsker ved RF-Akvamiljø i Mekjarvik. Doktorgradsarbeidet har vært finansiert av Norsk Agip i Stavanger, og er utført ved RF-Akvamiljø.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
28.11.2003, kl. 10:00. Oppgitt emne: Liquid Cromatography-Mass Spectrometry (LC-MS): Principles, potentials and applications in environmental analysis
Sted: Auditorium E-164, Høyskolen i Stavanger, E-bygget, inngang vest, Kristine Bonnevies vei, Ullandhaug, Stavanger

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.11.2003, kl. 12:00, Auditorium E-164, Høyskolen i Stavanger, E-bygget, inngang vest, Kristine Bonnevies vei, Ullandhaug, Stavanger

Kontaktpersoner:
Grete Jonsson, tlf. 51875517/5187 5501, epost: Grete.Jonsson@rf.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.