Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Økologi i kveitekulturer

Cand. Scient./seniorforsker Jon Gulbrandsen disputerer den 18. september 2003 for dr. philos. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Larviculture Ecology: Interactions between zooplankton and Atlantic halibut larvae (Hippoglossus hippoglossus L.)

Avhandlingen inkluderer 8 arbeider, hvorav 6 er gjort alene og 2 i samarbeid med kolleger ved AKVAFORSK sin avdeling på Sunndalsøra. Arbeidet omhandler atferd og samspill mellom to arter dyreplankton (Brachionus plicatilis og Artemia franciscana) og larver av kveite (Hippoglossus hippoglossus L.) under kulturbetingelser.

Selv om forskjellene på natur og kulturbetingelser for kveitelarver er store, er sult uansett en av de vanligste dødsårsakene. Arbeidet identifiserer flere faktorer som påvirker spisesuksessen hos kveitelarver og som dermed kan være med på å bedre overlevelse og vekst i en kultursituasjon. Blant slike faktorer er byttedyrtetthet og -størrelse, fordeling, lys og atferd hos byttedyr. Reaksjoner på forskjellige kulturbetingelser søkes forklart på bakgrunn av organismenes tilpasninger til naturen, som spenner fra subtropiske saltsjøer til arktisk osean. Noen av de beskrevne atferdsmønstrene hos dyreplanktonslekten Artemia er relativt ukjente, men blir her for første gang beskrevet og diskutert med tanke på mulige årsaker.

Personalia:
Jon Gulbrandsen er født 29. oktober 1955 i Furnes, Hedemark. Han tok Cand. Scient. graden ved Universitetet i Bergen, Zoologisk Museum, Økologisk avdeling i 1986. Han har siden arbeidet som miljøvernkonsulent i Bø i Vesterålen, forsker ved AKVAFORSK på Sunndalsøra, foreleser samme sted og gjesteforsker hos NOAA, US dept. of Commerce i Seattle, Washington USA.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningene:
17.09.2003, kl. 09:15. Selvvalgt emne: "Akvakultur i en global ressurssammenheng"
17.09.2003, kl. 12:15. Oppgitt emne: " Marine byttedyrs morfologi, atferd og størrelse i forhold til fiskelarvens fødefysiologi i naturen og i oppdrett"
Sted: Seminarrom 328 C1, Institutt for fiskeri- og marinbiologi, 3. etasje, Bioblokken, Høyteknologisenteret

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.09.2003, kl. 14:15, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Jon Gulbrandsen, tlf. 71 69 04 57/900 87 725, epost: jong@c2i.net
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.