Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Vold og maskulinitet i amerikansk film

Asbjørn Grønstad   
Cand. philol. Asbjørn Grønstad disputerer fredag 12. desember 2003 for dr.art-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Transfigurations: Violence, Death, and Masculinity in American Cinema."

Den stadig tilbakevendende diskusjonen om vold i billedmediene har med få unntak foregått på psykologi- og samfunnsvitenskapenes premisser. Grønstads avhandling utfordrer dette hegemoniet gjennom en kritisk analyse av det metodologiske fundamentet som empirisk orienterte studier av mediert vold bygger på. Kritikken tar utgangspunkt i denne forskningstradisjonens ofte mangelfulle konseptualisering av hva det er som kjennetegner og betinger ulike former for simulert eller fiksjonell vold. En forståelse av filmvoldens mekanikk og funksjon forutsetter en grunnleggende innsikt i filmmediets historiske og estetiske utvikling. Fordi voldsfilmen først og fremst er en type tekst med alt det som karakteriserer en tekst, så som formelle konvensjoner, retoriske figurer, narrativ komposisjon og stil, kan den best drøftes og problematiseres i et fortolkningsperspektiv.

Sentralt i Grønstads avhandling står refleksjonen rundt mimesis-begrepet og dets teoretiske betydning for vår forståelse av spillefilmens retorikk. Gjennom en analyse av seks vesentlige amerikanske voldsfilmer fra Howard Hawks' Scarface i 1932 til David Finchers Fight Club fra 1999 viser Grønstad hvordan og hvorfor forestillingen om filmen som en imitasjon, eller representasjon, av en bakenforliggende virkelighet er en oppfatning som med fordel kan avvikles. Fiksjonsfilmen refererer primært til seg selv og sin egen historie, og voldsutøvelsen i denne type film må følgelig anskueliggjøres som metaforiske figurasjoner heller enn som avspeilinger. Avhandlingens fokus på det amimetiske og det transtekstuelle gjør det mulig å lese fiksjonsvolden som en form for filmisk trope. Det som karakteriserer voldstroper er at de for det første uttrykker kollektive og historisk skiftende holdninger til døden, og for det andre iscenesetter ulike former for kompleksfylt maskulinitet.

Personalia:
Asbjørn Grønstad født 1972 er oppvokst i Etne i Sunnhordland. Han er cand.philol. fra Universitetet i Bergen (1997), og var fra 1999-2002 ansatt som universitetsstipendiat ved Engelsk Institutt. Han har også vært Fulbright honorary fellow ved University of Wisconsin-Madison (1998-1999). Fra høsten 2003 vikarierer Grønstad som førsteamanuensis ved Engelsk Institutt, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.12.2003, kl. 10:15, Auditorium B, Sydneshaugen skole

Kontaktpersoner:
Asbjørn Grønstad, tlf. 55583164/92200301, epost: asbjorn.gronstad@eng.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.