Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Representerer røyking mer enn helserisiko?

Trude Gjernes   
Trude Gjernes disputerer fredag 28.november 2003 for dr.polit.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Helseopplysning og motstrategier.
En studie av hvordan helseinformasjon blir mottatt av forskjellige grupper av kvinner»

Studien belyser hvordan folk forholder seg til kjente helserisikoer som tobakk, kaffe og ulike typer av mat, men også til helsefremmende innslag som mosjon og helseinformasjon. Geografisk er studien avgrenset til Finnmark fylke som i nasjonal sammenheng har vært definert som et helsemessig problemfylke og som har vært gjenstand for helsefremmende tiltak. Studien undersøker om levevaner varierer med kulturelle, materielle og sosiale forhold der en bor. Derfor retter den seg mot tre ulike men karakterisktiske næringsveier i Finnmark fylke; fiske, reindrift og offentlige tjenester. Det er lagt ensidig vekt på å undersøke hvordan kvinner tilknyttet disse næringene forholder seg til helseinformasjon, først og fremst fordi det fremdeles synes å være kvinner som bærer hovedansvaret for ernæring og helse i familiene.

Undersøkelsen viser at både røyking, kaffeforbruk, mosjon og matvaner i overveiende grad representerer noe annet og langt mer enn helserisikoer. Røyking er ikke bare et helseproblem, men oppleves også som en betydelig ressurs. Folk opplever røyking som positivt i blant annet stressede situasjoner, når sulten melder seg og den er en sosial ressurs som fører folk sammen. Kaffe er av de færreste oppfattet som helserisiko, mens mosjon i prinsipp oppleves positivt for de fleste, men dette betyr ikke at de nødvendigvis mosjonerer. Også når det gjelder folks valg av mat er det en rekke andre forhold enn helse som styrer dette valget.

Studiet viser at folk ikke mangler kunnskap om forholdet mellom kaffe, tobakk, diett, mosjon og helse. Det er ikke kunnskapen om helse og helsefremmende tiltak som styrer folks handlemåter, men fortrinnsvis andre forhold. I følge denne undersøkelsen oppfattes ikke forebyggende helsearbeid som en nøytral aktivitet, men som et normativt forsøk på å disiplinere folks levevaner. Denne disiplinerende kraften møter befolkningsgruppene på forskjellige måter, noen ganger aksepteres kunnskapen og folk endrer sine levevaner i tråd med de medisinske anbefalinger, men i mange tilfeller motsetter de seg disiplineringen ved å på flere forskjellige måter distansere seg fra helseinformasjonens innhold og dens aktører.

Personalia:
Trude Gjernes kommer fra Vestvågøy i Lofoten. Hun tok cand.polit.-graden i 1991 ved Institutt for samfunnsvitenskap, Universitetet i Tromsø. Fra 1991 til 2002 var hun ansatt som amanuensis ved Høgskolen i Finnmark, med permisjon i perioden 1995-2001 da hun var ansatt ved Sosiologisk institutt, Universitetet i Bergen. Gjernes er nå ansatt ved Nordlandsforskning i Bodø. Arbeidet med avhandlingen er finansiert med stipend fra Norges forskningsråd og Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.11.2003, kl. 15:15. Oppgitt emne: Helsebegrepet. En drøfting av ulike helsedefinisjoner/helsemodeller med vekt på deres implikasjoner for helseopplysning
Sted: Auditoriet, U. Pihls hus, Professor Keysers gate 1

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.11.2003, kl. 10:15, Auditoriet, U. Pihls hus, Professor Keysers gate 1

Kontaktpersoner:
Trude Gjernes tlf 75 51 74 36 (a), 75 58 00 81 (p) , epost: Trude.Gjernes@nforsk.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.