Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Ny viten om signaler som påvirker celler til bl.a. å utvikle nerveutløpere

   
Cand.med. Anne Elisabeth Christensen disputerer 26. september 2003 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen

"Novel aspects of cAMP signaling. Cyclic AMP analogs as tools to elucidate the roles of cAMP-kinase and Epac"

Tidlig på 70-tallet ble Nobelprisen i medisin gitt for funnet av signalsubstansen cAMP (syklisk adenosinmonofosfat) som sørger for at hormon som binder seg på utsiden av en celle får overført budskapet sitt til det indre av cellen.

En trodde lenge at de mangslungne effekter av cAMP (f.eks. transport av insulin, økt forbrenning av fett, kontroll av produksjon av kjønnshormon, kontroll av cellevekst og celleutvikling, evnen til hukommelse i hjernen) alle virket ved å aktivere enzymet protein kinase (cA-PK).

Ved start-tidspunktet for doktorgradsarbeidet ble et nytt cAMP-regulert protein oppdaget. Dette proteinet, Epac, virket ved å aktivere et signalsystem der det mindre energirike nukleotid GDP blir skiftet ut med mer energirike GTP. Det var da ingen redskaper tilgjengelig for å finne ut om cA-PK eller Epac var ansvarlig for effektene av cAMP.

I avhandlingen er mer enn hundre kjemiske substanser med likhet til cAMP analysert for evne til å skille mellom cA-PK og Epac. Noen substanser er helt nye og er syntetisert i samarbeid med en forskningsgruppe i Bremen. En har funnet en håndfull substanser som fortrinnsvis aktiverer cA-PK, og nye substanser som kun virker på den nyoppdagete cAMP-reseptoren Epac er produsert. Disse er brukt til å vise at Epac har en nøkkelrolle i å fremme vekst av utløpere i nerveceller. I doktorarbeidet er det også vist at cA-PK og ikke Epac er ansvarlig for effekten av cAMP på et mye omdiskutert steg (MAPK aktivering) i cellers delingssyklus. I løpet av det siste året har en rekke forskningsgrupper benyttet seg av disse nye substansene og bl.a. vist at utskillelsen av insulin styres av Epac. En undersøker nå muligheten for at slike substanser kan brukes i medisinsk behandling.

Under arbeidet ble det også oppdaget at cA-PK ikke alltid lar seg aktivere fullstendig av cAMP inne i cellen uten at dens regulerings-del nedbrytes. Dette funnet kan ha betydning for hvordan cA-PK lagrer informasjon i hjernen, siden nær 100% aktivering da er påkrevd.

Personalia:
Anne Elisabeth Christensen er født i 1973. Medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen 1999. Stipendiat lønnet av Norges forskningsråd fra 1999-2002. Turnustjeneste ved Førde Sentralsjukehus og Førde Kommune fra august 2002.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
25.09.2003, kl. 14:15. Oppgitt emne: Use of cyclic nucleotide analogs to study phosphodiesterases
Sted: Aud 1, Bygg for Biologiske Basalfag

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.09.2003, kl. 09:15, Aud 1, Bygg for Biologiske Basalfag

Kontaktpersoner:
Anne Elisabeth Christensen, tlf 55586070/55586375, epost: anne.christensen@iac.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.