Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Reproduksjon hos kveite

   

Cand.scient. Finn-Arne Weltzien disputerer 12. april 2002 for Dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Gonadotropins, pituitary cell types, and spermatogenesis in Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus L.)"

Avhandlingen omhandler den hormonelle regulering av kjønnsmodning hos hannkveite. Oppdrettsfisk vokser raskere enn villfisk, på grunn av økt fôrtilgang. Et problem med den økte veksten er at den fører til at oppdrettsfisken blir kjønnsmoden ved en lavere alder. Dette gjelder spesielt hannfisk. Under gyteperioden reduseres fiskens vekst og kjøttkvalitet, og dette gir økonomisk tap for oppdretteren. I tillegg vil mindre forutsigbarhet mht vekst og kjøttkvalitet redusere muligheten for kvalitetsikring i næringen. Økt kunnskap om kjønnsmodningsprosessen og hvordan den kan kontrolleres er derfor viktig for utvikling av havbruksnæringen. Avhandlingen søker å besvare fem ulike spørsmål knyttet til hvordan reproduksjonen kontrolleres i hannkveite:


- Hvordan er hypofysen organisert hos kveite?
- Har kveite to ulike gonadotropiner?
- Hvis så er tilfelle, er de to gonadotropinene homologe til FSH og LH i tetrapoder?
- Blir begge gonadotropinene uttrykket både i juvenil og adult kveite?
- Hvordan foregår spermatogenesen i kveite?

For å kunne svare på disse spørsmålene har Weltzien tatt i bruk et brett spekter av histologiske, biokjemiske, molekylære og cellebiologiske metoder. Avhandlingen beskriver de ulike celletyper i kveitens testikler og hypofyse, to komponenter som er sentrale i kjønnsmodningsprosessen. I tillegg er to ulike gonadotropiner, homologe til FSH og LH, isolert fra kveitehypofyser.

Gonadotropiner er hormoner produsert i hypofysen som regulerer ulike stadier ved utviklingen av spermcellene i hannkveitens testikler. To ulike gonadotropiner har tidligere bare vært isolert fra lakse- og karpefisk. Weltzien har i sin avhandling vist at både FSH og LH finnes i kveite, og at de blir produsert og uttrykket i ulike celler i hypofysen hos kjønnsmoden hannfisk. Forekomst og uttrykk av FSH og LH var derimot lavt i hypofyser fra juvenil kveite.

Arbeidet er hovedsakelig utført ved Havforskningsinstituttet, Austevoll havbruksstasjon. Deler av arbeidet er utført ved Universitetet i Bergen, ved Akvaforsk på Ås, og ved Northwest Fisheries Science Center i Seattle, USA.

Personalia:
Finn-Arne Weltzien (33) er født og oppvokst i Bergen. Han tok cand.scient. eksamen ved Zoologisk institutt, Universitetet i Bergen høsten 1995. Etter endt militærtjeneste ble han i 1997 ansatt som stipendiat ved Havforskningsinstituttet, Austevoll havbruksstasjon, på prosjektet "Fysiologisk regulering av pubertet og kjønnsmodning hos kveite", finansiert av Norges Forskningsråd (prosjektnr 115675/122). Fra 1. mai er han ansatt som postdoktor-stipendiat ved Biologisk institutt, Universitet i Oslo.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.04.2002, kl. 10:15, Auditorium 4, Realfagbygget (4. eta.), Allégt. 41.

Kontaktpersoner:
Finn-Arne Weltzien, tlf.: 22 85 77 24 eller Hans Jørgen Fyhn, tlf.: 55 58 35 88, epost: f.a.weltzien@bio.uio.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a),
epost: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.