Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Eksperimentell terapi på ondartet hjernekreft

   
Cand. med. Therese Visted disputerer 5. juli 2002 for dr. med graden med avhandlingen:

”"Therapeutic strategies for astrocytic tumors: Gene therapy and related approaches"

I Norge rammes omkring 420 voksne av ondartet hjernekreft årlig. Sykdommen kan ikke kureres. Målsetningen med doktorgradsarbeidet var å studere og utvikle nye potensielle behandlingsformer for ondartet hjernekreft.

Prinsippet for immunoterapi er å "styrke" vertens (pasientens) immunsystem slik at immuncellene går til angrep på kreftcellene. I doktorgradsarbeidet ble to cellelinjer som gir hjernekreft i rotter genetisk manipulert til å uttrykke det bakterielle proteinet beta-galaktosidase (beta-gal). beta-gal viste seg å være et potent tumor-antigen og resulterte i en signifikant forlenget overlevelse i dyrene. Immunceller (T-celler) som ble isolert fra dyr med beta-gal+ svulster ble aktivert 10-folds sammenliknet med T-celler fra dyr med kreftceller som ikke uttrykte beta-gal. Aktiviteten var spesifikt rettet mot kreftcellene.

Genterapi betraktes som en potensiell behandlingsform ved en rekke typer av kreft. I prinsippet benyttes virus som ikke har evne til selvfornyelse, til å overføre et terapeutisk gen til kreftceller. Kreftcellene omprogrammeres dermed til å produsere proteiner som f.eks. gjør cellene immunogene. Det ble studert hvor effektivt lacZ-genet som koder for beta-gal kan overføres til kompakte aggregater av kreftceller ved hjelp av virus. Transfeksjonseffektiviteten til aggregater fra biopsimateriale viste seg å være lav. Resultatene stemmer med kliniske forsøk som viser at det er en stor utfordring å få levert tilstrekkelig av terapeutiske gener til kompakt tumorvev med denne metoden.

Istedenfor å bruke virus til å overføre gener kan man generere celler som er spesialisert til å produsere terapeutiske proteiner. Disse cellen kan så sette inn i pasienten for kontinuerlig produksjon og frisetting av det krefthemmende proteinet. Produksjonscellene må imidlertid beskyttes mot pasientens immunforsvar. Dette kan gjøres ved å kapsle inn cellene i alginat som er et naturlig produkt fra brun-tang. Kreftsvulster trenger nydannelse av blodkar for å få næring og oksygen som sikrer videre vekst. Ved å hindre veksten av slike blodkar antar man at også svulstens vekst og spredning kan hemmes. I avhandlingen ble det generert en cellelinje spesialisert til å produsere den naturlige og potente kar-hemmeren angiostatin. Produksjonscellene ble innkapslet i alginat, og faktorer som påvirker celleoverlevelse og produksjonsmengde av angiostatin etter innkapsling ble studert. Dette resulterte i utvikling av høy-effektive angiostatin-produserende mikrokapsler. Resultatene bringer celle-basert terapi nærmere mot klinisk utprøving.

Personalia:
Therese Visted er 28 år og født og oppvokst i Bergen hvor hun også avla medisinsk embetseksamen 1998. Etter dette har hun vært stipendiat med støtte fra Den Norske Kreftforening. Doktorgradsarbeidet ble utført ved Institutt for anatomi og cellebiologi, Prekliniske institutter, under veiledning av professor Rolf Bjerkvig.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.07.2002, kl. 10.15, Store Auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Therese Visted, tlf. 55586373, epost: therese.visted@iac.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.