Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Kulturlandskap i endring

   
Vigdis Vandvik disputerer fredag 7. juni 2002 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Pattern and process in Norwegian upland grasslands: an integrated ecological approach."

Endringer i landbruk og bosetningsmønstre gjennom de siste 50 år har store konsekvenser for dagens kulturlandskaper. En generell trend er at lavintensive bruksformer, som utmarksbeite og slått av semi-naturlige enger, opphører. Dette fører til gjengroing av åpne landskaper og habitatreduksjon for mange arter. Denne utviklingen er en av de viktigste truslene mot bevaring av biologisk mangfold i Europa.

I avhandlingen studeres biologiske mønstre og prosesser i subalpine landskaper under gjengroing. Gjennom en kombinasjon av eksperimenter, observasjonelle studier og historiske data studeres tidsserier på opp til 40 år etter nedleggelse. Regenerasjon fra frø er et sårbart stadium i plantenes livssyklus, og mange arter kan ikke etablere nye individer i lukket vegetasjon. En viktig effekt av beitedyr i semi-naturlig vegetasjon er derfor å gi muligheter for regenerasjon ved at beite og tråkk skaper åpninger, ofte bare på noen få centimeter, i et lukket vegetasjonsdekke. Arbeidet viser at slike småskala forstyrrelser har store konsekvenser for artskomposisjon og diversitet, og er nødvendige for å opprettholde lokale populasjoner for mange arter.

Effekten av en enkelte forstyrrelse varer gjennom flere år. Når beitedyrene forsvinner endres tettheten av slike småskala åpninger i vegetasjonen. Arbeidet viser at mange arters regenerasjonsadferd varierer mellom studieområder med forskjellig brukshistorie. Dette indikerer at forstyrrelsesregimet, på landskapsskala, påvirker dynamikken innen de enkelte forstyrrelsene. Videre viser studiet at lokalt sjeldne arter er generelt mer avhengige av forstyrrelser, og forsvinner raskere etter bruksopphør, enn vanlige arter.

Spirekrav til temperatur, lys, og vinterhvile ble kartlagt for et utvalg arter i laboratorieeksperimenter. Resultatene kunne i stor grad predikere artenes spiringsøkologi i felt. Videre indikerer resultatene at subalpine arter og populasjoner skiller seg fra dem man finner i lavlandet, blant annet ved at de har gjennomgående høye temperaturkrav til spiring og relativt lave krav til vinterkulde. Dette mønsteret ble også funnet i et studium hvor spireresponsene til fem populasjoner av en art, raudknapp, fra forskjellige regioner i Norge ble undersøkt. Disse mønstrene kan relateres til forutsigbarheten i det lokale klimaet gjennom året, og dermed til regional variasjon i mortalitetsrisiko i frøplantestadiet.

Personalia:
Vigdis Vandvik (33) er oppvokst i Levanger i Nord-Trøndelag. Hun tok cand.scient.-graden i botanisk økologi ved Universitetet i Bergen i 1995, og har arbeidet med prosjekter innen lynghei- og seterlandskaper samt undervisning i botanisk økologi. I mai 1996 ble hun ansatt som NFR-stipendiat ved Botanisk Institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
07.06.2002, kl. 10:15, Auditorium 4, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Vigdis Vandvik, tlf.: 55 58 33 32, epost: vigdis.vandvik@bot.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.