Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Flerfaseflyt i porøse media

   
Cand.scient. Randi Valestrand disputerer 14. august 2002 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"On the Effect of Absolute Permeability Heterogeneity on the Determination of Porous Media Flow Functions"

Forståelsen av flerfaseflyt i porøse medier er viktig bl.a. for å effektivisere og øke petroleums utvinningen på norsk sokkel. Typisk benyttes matematiske/numeriske modeller i utvinningsprosessen. Prediksjoner fra slike modeller vil avhenge av nøyaktigheten til modellene. Typisk er modellene forenklet både grunnet effektivisering og grunnet begrenset kjennskap til den detaljerte fysiske virkeligheten.

I avhandlingen er effekten av typiske forenklinger, brukt i slike modeller, studert. Spesielt har studiet vært konsentrert omkring hvordan feilaktig antagelse av homogen absolutt permeabilitet påvirker bestemmelsen av flyt-funksjonene i det porøse mediet.

Sentralt i avhandlingen er også utviklingen av en metode for samtidig bestemmelse av absolutt og relativ permeabilitet. Metoden unngår antagelse av homogen permeabilitet og oppnår nøyaktige estimat av både absolutt og relativ permeabilitet.

Personalia:
Randi Valestrand er født og oppvokst i Sandviken, i Bergen. Hun avsluttet hovedfag i Reservoarfysikk ved Universitetet i Bergen i 1999, og ble deretter ansatt som NFR-stipendiat ved Fysisk Institutt, Universitetet i Bergen. I dag er hun ansatt som forsker ved Rogalandsforskning, avd. Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.08.2002, kl. 13:00, Auditorium B, Fysisk institutt, Allégaten 66.

Kontaktpersoner:
Randi Valestrand, tlf.: 55582708, epost: randi.valestrand@fi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.