Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Backpackere på nært hold

   

Cand.philol. Eva-Marie Tveit disputerer 6. september 2002 for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Birds of Passage. An inquiry into the culture of young individual long-term travellers".

Avhandlingen tar for seg unge backpackere som bruker flere måneder på å reise ved en eller flere anledninger. Disse unge turistene utfordrer både egne grenser og rammene for turisme. Samtidig sosialiseres de inn i en dynamisk internasjonal backpackerkultur. Tveit studerer denne kulturen gjennom observasjon, samhandling og intervjuer med backpackere, samt via reiseguider og romaner der backpacking er tema.

Tid, sted og sosiale relasjoner står sentralt i backpackernes refleksjoner og erfaringer. Mange langtidsreisende endrer tidsoppfattelse fra klokketid til hendelsestid. Videre blir det å være i bevegelse og skape en rytme av ankomster og avreiser vel så viktig som de spesifikke stedene. Det knyttes ofte sterke om enn ikke nødvendigvis varige bånd mellom backpackere; vennskap er også hendelser som tar plass i tid og rom. Relasjoner til representanter for andre turistkategorier er ofte mulig men oppfattes ikke som ønskelig, mens relasjoner til lokale er et ideal som sjelden realiseres.

Reiseerfaringer gir backpackerne sosial, kulturell og praktisk kompetanse som kosmopolitter; de har hele verden som sitt globale nabolag. Samtidig kan deres aktiviteter sees som konsum av opplevelser og erfaringer, og man kan etterspørre større vilje til å ta ansvar og la nyvunnet kunnskap få konsekvenser.

Personalia:
Eva-Marie Tveit er født i Bergen i 1965. Hun fikk sin cand.philol.-grad i folkloristikk ved Universitetet i Bergen våren 1995. Doktorgradsprosjektet ble finansiert av Norges Forsknings Råd (NFR). Tveit er tilknyttet Institutt for kulturstudier og kunsthistorie ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
05.09.2002, kl. 16:15, Sydneshaugen skole, Auditorium B, Sydnesplass 9

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.09.2002, kl. 10:15, Sydneshaugen skole, Auditorium B, Sydnesplass 9

Kontaktpersoner:
Eva-Marie Tveit, Tlf.:55 58 97 84, epost: Eva-marie.Tveit@ikk.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.