Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Psykososialt arbeidsmiljø og forebygging av muskel- og skjelettplager

   
Cand.polit. Steffen Torp disputerer den 15. februar 2002 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The importance of the psychosocial work environment in preventing musculoskeletal symptoms."

Muskel-skjelettplager er svært vanlig blant norske arbeidstakere, og reduserer mange menneskers arbeidskapasitet og livskvalitet. Plagene er meget kostbare for samfunn og bedrifter og er de plager som forårsaker flest langtidssykemeldinger i Norge. Hovedmålsettingen med avhandlingen var å undersøke sammenhenger mellom psykososiale faktorer på arbeidsplassen og muskel- og skjelettplager, samt om slike faktorer kan påvirke arbeidstakeres mestring av fysiske belastninger når de har smerter i muskler og ledd.

Det ble gjennomført to undersøkelser blant arbeidstakere i norske bilverksteder. Den største undersøkelsen var en oppfølgingsstudie der målinger ble foretatt i 1996 og i 1998. Undersøkelsen ble gjennomført i 311 bilverksteder der daglig leder og alle verkstedsansatte (totalt 2174) ble spurt om å fylle ut et spørreskjema vedrørende fysiske, sosiale og organisatoriske arbeidsmiljøfaktorer, systematisk helse-, miljø- og sikkerhets- (HMS) arbeid, forekomst av muskel- og skjelettplager, og mestring av fysiske belastninger ved smerter i muskler og ledd. Mange verkstedsansatte rapporterte at de ofte var plaget med smerter i muskler og ledd. Arbeidstakere med et godt psykososialt arbeidsmiljø rapporterte mindre muskel- og skjelettplager enn de med dårlig psykososialt arbeidsmiljø. Av størst betydning for god helse var å ha høy grad av kontroll over egen arbeidssituasjon og god støtte fra ledelsen. Ansatte med god sosial støtte og god kontroll over eget arbeid var også flinkere til å mestre fysiske belastninger mens de hadde smerter i muskler og ledd som f.eks. ved å benytte løftehjelpemiddel og be om hjelp fra kolleger. De var også flinkere til å fremme arbeidsmiljøsaker overfor ledelsen. Arbeidstakere i bedrifter med godt systematisk HMS-arbeid var mer fornøyde med arbeidsmiljøet, rapporterte mindre muskel- og skjelettplager og deltok mer i forebyggende helsearbeid enn arbeidstakere i bedrifter der man i liten grad drev et systematisk HMS-arbeid.

For å forebygge muskel- og skjelettplager blant arbeidstakere best mulig er det nødvendig å fokusere både på fysiske og psykososiale arbeidsmiljøfaktorer samtidig. Et godt sosialt miljø med gode muligheter for å kontrollere egne arbeidsoppgaver synes viktig for at arbeidstakere skal foreta forebyggende handlinger på arbeid.

Personalia:
Steffen Torp er født på Tjøme i 1960. Han ble utdannet fysioterapeut ved Fysioterapihøgskolen i Bergen i 1985, og tok hovedfag i psykologi ved Universitetet i Trondheim i 1995. Han har i mange år arbeidet som fysioterapeut i ulike bedriftshelsetjenester. Siden 1992 har han vært ansatt som førstekonsulent ved Seksjon for arbeidsmedisin, Universitetet i Bergen, hvor arbeidet med avhandlingen har vært utført. Arbeidet har vært finansert av NHOs arbeidsmiljøfond. Torp arbeider nå ved HENÆR-senteret, Høgskolen i Vestfold.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
14.02.2002, kl. 14.15, Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland sykehus

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.02.2002, kl. 10.15, Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland sykehus

Kontaktpersoner:
Steffen Torp, tlf. 33031277, epost: steffen.torp@hive.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Tine Rude, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: tine.rude@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.