Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Sild og miljø

   
Cand. real. Reidar Toresen disputerer 15. mai 2002 for dr philos-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Environmental influence on herring (Clupea harengus L.) abundance. An environmental approach for the understanding of herring stock fluctuations and its application in management".

Avhandlingen inkluderer 6 arbeider og en syntese som knytter arbeidene sammen. De fleste er skrevet i samarbeid med kolleger ved Havforskningsinstituttet i Bergen, samt med en kollega fra Island. I avhandlingen beskrives den historiske utviklingen av fiskeriene, forvaltningen og forskningen på norsk vårgytende sild gjennom det 20de århundre. Videre er det gjort en tilbakeberegning av mengde sild gjennom samme periode.

Den norske vårgytende silda har vist store langtidsfluktuasjoner i mengde. Disse fluktuasjonene viser sterk samvariasjon med trender i havklima. Det er særlig variasjon i rekrutteringen og overlevelse av yngel som blir påvirket av klimatiske forhold og som styrer de store bestandsfluktuasjonene. I avhandlingen beskrives også hvilke forhold som er gunstige for overlevelsen av yngel, og av disse kan nevnes økt innstrømming av atlanterhavsvann mot norskekysten om vinteren og sterke vinder langs kysten om våren.

Videre er det av stor betydning for god overleving at sildeyngelen blir drevet inn i Barentshavet og at den gjennom oppveksten der ikke får sammenfallende utbredelse med ungtorsk som beiter på sild.

Personalia:
Reidar Toresen er født i Bergen i 1954. Han tok Cand. real. eksamen ved Universitetet i Bergen i 1982. Han ble ansatt ved Havforskningsinstituttet i Bergen i 1983, og har siden arbeidet med mengdemåling, bestandsvurdering og forskning på sildebestander i våre farvann. Han er også sterkt engasjert i u-lands arbeid og har arbeidet med bestandsvurdering i flere Afrikanske land.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
14.05.2002, kl. 10:15, HIB stort auditorium

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.05.2002, kl. 09:15, HIB stort auditorium

Kontaktpersoner:
Reidar Toresen tlf 55 23 84 20 , epost: e-post reidar@imr.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.