Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Alger vs. virus

   
Cand. Scient. Runar Thyrhaug disputerer 18. oktober 2002 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Marine algae-virus interactions”

Alle vet at virus kan infisere mennesker og dyr, men at også alger kan bli syke og dø av virusangrep er neppe like velkjent. Ikke desto mindre er virus en viktig faktor som styrer algenes ve og vel i havet. Thyrhaug har i sitt forskningsarbeid forsøkt å finne ut hvordan sam- og motspillet mellom alger og virus blir regulert. Resultater fra feltarbeid viser at virus kan være den direkte årsaken til kollaps av algeoppblomstringer, men også at virus og alger lever side om side i lange perioder. Laboratorieforsøk viser at tidspunktet på dagen en alge blir infisert kan ha stor betydning for utfallet av infeksjonen. Videre utvikler alger raskt en form for resistens mot virusangrep slik at bare en liten del av algene i kulturen dør av infeksjonen. Dette fører faktisk til at infiserte alger overlever lengre enn uinfiserte alger, da den lille andelen av algene som ofrer seg sørger for resirkulering av næringsstoffer, og dermed forlenget overlevelse for de resterende algene. Infiserte algekulturer kan overleve slik i minst ett år uten ekstra næring, mens uinfiserte algekulturer dør innen 1-2 måneder.

Avhandlingen inneholder også en teoretisk analyse av virkningen av slike reguleringsmekanismer. Tidligere analyser har antatt at enten algen eller viruset må dø ut for at den andre parten skal kunne overleve. Men ved å inkludere de nye mekanismene viser det seg at både alger og virus kan overleve i den samme vannmassen gjennom hele året.

Personalia:
Runar Thyrhaug (f 1972, Tromsø) er oppvokst i Tjongsfjorden i Rødøy kommune. Han avla cand. scient. eksamen ved institutt for mikrobiologi, Universitetet i Bergen i 1998, og har siden vært stipendiat ved samme institutt. Etter disputasen vil Thyrhaug arbeide som forsker hos Nordlandsforskning i Bodø.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.10.2002, kl. 13.00, Auditoriet ved Institutt for Mikrobiologi, Jahnebakken 5, Bergen

Kontaktpersoner:
Runar Thyrhaug. Tlf: 55584644(j), 41678103 (mb) , epost: runar.thyrhaug@hibo.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.