Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Om vannmetnings beregning i hydrokarbon sandsteins reservoarer

   
Cand. Scient Stein Ottar Stalheim disputerer 20 september 2002 for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"On the water saturation calculation in hydrocarbon sandstone reservoirs".

Avhandlingen tar for seg metoder for å beregne vannmetningen i hydrokarbon fylte sandsteins reservoarer. Nøyaktig beregning av vannmetningen i reservoarene er viktig for olje industrien da denne størrelsen blir brukt i mange viktige beslutninger som blir tatt av oljeselskapene. Det blir antatt at det reserve volumet som ikke er fylt med vann er fylt med hydrokarboner, slik at ved å kjenne vann volumet kjenner en også hydrokarbon volumet.

I denne avhandlingen er matematiske ligninger for beregning av vannmetningen basert på brønn logger studert. Disse beregningene er assosiert med mange feilkilder. Målet med dette arbeidet var å identifisere hovedkildene til feil i vannmetningsberegningene, for så å undersøke mulighetene til å redusere disse. Resultatene av Stalheim sitt arbeid er nye vannmetnings ligninger som bidrar til sikrere beregning av vannmetningen i hydrokarbon fylte sandsteins reservoarer.

Personalia:
Stein Ottar Stalheim er født i Bergen i 1967. Han fikk sin Cand. Scient grad i fysikk ved Universitetet i Bergen Våren 1991. Etter det ble han ansatt som stipendiat ved Chr. Michelsens Institutt. I 1993 ble han ansatt i Statoil, hvor han i dag arbeider som Overpetrofysiker, avd. Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.09.2002, kl. 10.30, Realfagbygget, Auditorium 2.

Kontaktpersoner:
Stein Ottar Stalheim, epost: stos@statoil.com
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.