Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Innvirkning av jordskorpedeformasjon på petroleumssystemer

   
Cand. Scient Susanne Sperrevik disputerer fredag 20. desember 2002 for Dr. Scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The influence of tectonics on reservoir distribution, hydrocarbon migration and hydrocarbon seals".

Temaet i avhandlingen er knyttet til hvordan ulike strukturgeologiske prosesser innvirker på de ulike aspektene ved et petroleumssystem,- alt i fra avsetning og modning av kildebergart, migrasjon av hydrokarboner, distribusjon av reservoarbergarter (fokus på dypmarine systemer), og forsegling av hydrokarbonene (fokus på forkastnings forsegling).

Strukturgeologiske prosesser (tektonikk) inkluderer alle prosesser som fører til deformasjon av jordskorpen. Dette kan være slik som folding av bergarter, oppsprekking og forkastning av lag, eller deformasjon knyttet til bevegelse av salt.

I forskningsarbeidet er det brukt en mengde ulike teknikker og metoder. Seismisk analyse og strukturell rekonstruksjon er brukt for å se på samspillet mellom havbunnstopografi og dyp- marine kanalavsetninger fra Offshore Angola. Bassengmodellering og sekundærmigrasjonsmodellering er senere utført på de strukturelt rekonstruerte flatene for å gi en best mulig modellering av hydrokarbon migrasjon i områder med aktiv tektonikk.
Videre er det utført analyser av små forkastninger funnet i borekjerner, samt eksperimenter med et ringskjærapparat for å øke kunnskapen om hvordan forkastninger kan virke som barriære for væskestrøm.

Tema for prøveforelesning:
"Tectonics, halokinesis, basin-geometry, and sediment-distribution: Concepts and mechanisms" (Tid og sted: se under)

Personalia:
Susanne Sperrevik er født 1972 i Bergen og er oppvokst på Lysekloster i Os kommune. Hun tok Cand. Scient eksamen ved universitetet i Bergen i 1998. Etter Cand. Scient utdannelsen ble hun ansatt ved Norsk Hydros forskningssenter på Sandsli hvor hun også jobber i dag, men var i en periode stipendiat ved geologisk institutt ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
19.12.2002, kl. 14:15, auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.12.2002, kl. 10:15, auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41.

Kontaktpersoner:
Susanne Sperrevik, 92249257(mobil), 55995643 (jobb), epost: Susanne.Sperrevik@hydro.com
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.