Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Ekstremvær, skred og klimaendringer

   
Cand. scient Kari Sletten disputerer 5. juni 2002 for dr. scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Holocene mass-movement processes in Norway, and the development of a moraine complex on Svalbard; Geomorphology, sedimentology, chronostratigraphy and palaeoclimate"

Avhandlingen er todelt, og hoveddelen omhandler jordskred og til dels snøskred i Norge etter siste istid (de siste ca 10 000 år). Media og tidsskrifter omtaler stadig oftere en tilsynelatende økende trend i antall skred- og flomulykker i verden. Disse prosessene blir satt i sammenheng med en økning i ekstremvær (storm og store nedbørsmengder) som igjen blir knyttet til klimaendringer.

Klimamodeller viser at vi kan komme til å oppleve økende nedbørsmengder i Norge de neste 50 år, noe som kan føre til økende skredfare i mange områder. For å få en bedre forståelse av sammenhengen mellom ekstremvær og klimaendringer og mellom ekstremvær og utløsning av skred, er det imidlertid viktig å gå bakover i tid og studere fortidens skredhendelser og klimasituasjoner.

En mindre del av avhandlingen tar for seg oppbyggingen og nedbrytningen av morener rundt Scott Turnerbreen på Svalbard. Fordi det er få morener eldre enn noen hundre år på Svalbard er det spesielt lagt vekt på de raske nedbrytningsprosessene i dette systemet.

Personalia:
Kari Sletten er født i 1971 og oppvokst på Nesodden. Hun er høyskolekandidat i ressurs- og miljøgeologi fra Sogn og Fjordane Distriktshøgskule (1994) og cand. scient innen glasialgeologi fra Universitetet i Tromsø/Universitetsstudiene på Svalbard (1997). Sletten har siden 1998 vært ansatt som NFR-stipendiat ved Norges geologiske undersøkelse i Trondheim, mens hun har vært dr. student ved Geologisk institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.06.2002, kl. , Auditorium 3, Realfagbygget, Allegaten 41

Kontaktpersoner:
Kari Sletten, Norges geologiske undersøkelse, tlf. 73 90 40 00 , epost: Kari.Sletten@NGU.NO
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.