Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Blodsukkermålinger hos diabetikere bør bli bedre

   
Cand.med. Svein Skeie disputerer 6. juni 2002 for dr.med.-graden med avhandlingen:

Aspects of quality in diabetes care with emphasis on blood glucose and HbA1c.

Diabetes er en sykdom som i dag rammer omtrent 150 000 nordmenn. Mange diabetikere har et betydelig ansvar for egen behandling og stadig flere måler blodsukker med egne digitale apparater. Kvaliteten på disse apparatene, tolkningen av resultatene og bruk av andre laboratorieanalyser blir derfor stadig viktigere for alle med diabetes. Avhandlingen vektlegger disse målingene og belyser deres betydning for kvaliteten i diabetesomsorgen.

Avhandlingen viser at pasienter med diabetes som måler blodsukkeret sitt selv, gjennomgående oppnår dårligere analysekvalitet enn det en bioingeniør klarer. Den viser også at kvaliteten på målingene er dårligere enn den standard for blodsukkermålinger som i dag settes internasjonalt. Som et resultat av funnene i doktoravhandlingen har Rikstrygdeverket nå innført en ordning der kvaliteten på blodsukkerapparatene må dokumenteres før apparatene kan selges i Norge.

Det er oppmuntrende at diabetespasienter har kunnskaper om viktige laboratorieprøver på dette nivå, siden dette er en sykdom som de har hovedansvaret for selv. 201 pasienter med diabetes ble spurt om hvor gode deres egne blodsukkerapparater må være for at de skal være fornøyd med kvaliteten. Svarene tyder på at mange pasienter har høye kvalitetskrav - særlig når blodsukkeret er litt lavt. Disse resultatene ble sammenlignet med en undersøkelse av hvor 422 pasienter målte blodsukker på sitt eget apparat sammenlignet med hva en trenet bioingeniør gjorde. Det viser seg at kvaliteten på målingene ble dårligere enn de krav pasienter selv setter til slike apparater, dårligere enn bioingeniøren klarte og dårligere enn det som anbefales internasjonalt. Avhandlingen legger frem forslag til kriterier på hvor god kvaliteten på egenmåling av blodsukker må være for å tilfredsstille de krav dagens diabetespasienter stiller. Nye apparater for bruk til egenmåling av blodsukker bør derfor testes blant pasientene før de markedsføres og selges.

Avhandlingen utgår fra: Universitetet i Bergen, Det medisinske fakultet, Institutt for samfunnsmedisinske fag, seksjon for allmennmedisin NOKLUS.

Personalia:
Lege Svein Skeie (42) har utført sitt doktorgradsarbeide med tittelen "Aspects of quality in diabetes care with emphasis on blood glucose and HbA1c" ved NOKLUS (Norsk senter for kvalitetsforbedring av laboratorievirksomhet utenfor sykehus), Universitetet i Bergen.
Skeie tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Trondheim i 1986 og er nå overlege ved Medisinsk avdeling, Sentralsjukehuset i Rogaland.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.06.2002, kl. , Auditorium I, Kjell Arholms hus, Høgskolen i Stavanger, Telegrafdir. Heftyes vei 76

Kontaktpersoner:
Overlege Svein Skeie, Medisinsk Avdeling, Sentralsjukehuset i Rogaland, Helse Stavanger HF Postboks 8100, tlf.: (a): 51 51 98 28 (p): 51 65 52 07 Andre kontaktpersoner: Professor Sverre Sandberg, Lab for klinisk biokjemi, Haukeland Sykehus og Universitet i Bergen 5021 Bergen, tlf (a): Haukeland: 55 97 31 11 NOKLUS: 55 58 67 06 , epost: svskeie@online.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.