Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Transmisjon og fokusering av elektromagnetiske bølger i biaksige krystaller

  
Cand. Scient. Sithambaranathan Glen Selvaraj disputerer 6. September 2002 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Transmission and Focusing of electromagnetic waves into biaxial crystals"

Utvikling i teknologi har skapt nye anvendelser av fokuseringsproble-mer i den senere tid innen biologi, medisinsk terapi, materialvitenskap, optisk datalagring og antenne teknologi. I sin avhandling har Glen studert nye aspekter ved transmisjon og fokusering av elektromagnetiske bølger.

I mange ulike anvendelser er det viktig å kjenne til hvordan elektromagnetiske bølger forplantes og fokuseres i anisotrope materialer. Bølgebevegelsen i anisotrope materialer karakteriseres ved at energiforplantningen ikke skjer langs bølgefrontnormalen slik som i isotrope medier. Dessuten opptrer dobbeltbrytning som gjør at en bølge ved brytning inn i et anisotropt materiale spaltes i to bølger i ulike retninger. Disse fenomenene kompliserer analysen betraktelig.

Videre har han utledet enkle og eksplisitte formler for fokusering av elektromagnetiske bølger inn i et biaksige anisotrope materialer og for første gang produsert numeriske resultater for fokusering av elektromag-netiske bølger i et slikt medium. I denne sammenheng har han utviklet numerisk verktøy for å evaluere kompliserte diffraktsjonsintegraler.

Personalia:
Glen Selvaraj Sithambaranathan er tamil, født på Srilanka. Han har en B.Sc. grad i fysikk fra Universitetet i Peradeniya , hvor han også har arbeidet som lærer. I 1994 fikk Sithambaranathan et stipend for å fortsette sine hovedfagsstudier ved Universitetet i Bergen. Han fikk deretter universitetsstipend for å ta doktorgraden. Fra januar 2002 har Sithambaranathan også arbeidet som optisk ingeniør ved InFocus Corporation i Fredrikstad, Norge.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.09.2002, kl. 10.30, Auditorium II i Realfagbygget.

Kontaktpersoner:
Professor Jakob J. Stamnes: Tlf 55582818 (arb.)/22506626 (priv.)/95770066
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.