Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Studier av lette halokjerner

MSc Giedre Sapragonaite disputerer 25. juni 2002 for dr.scient graden ved
Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Sturmian Method for Light Exotic Nuclei"

Avhandlingen omhandler numeriske studier av en type atomkjerner som det knyttes stor internasjonal oppmerksomhet omkring, såkalte halo liknende kjerner. Atomkjerner består av protoner og nøytroner og holdes sammen av kortrekkende men ufattelig sterke kjernekrefter. Det er velkjent at for et gitt protontall er det mulig for en atomkjerne å binde til seget visst antall nøytroner, i noen kjerner vil der være nesten dobbelt så mange nøytroner som protoner.

Disse mest nøytronrike kjernene har fått navnet halo kjerner fordi de ekstra nøytronene ligger som et slør, omkring resten av atomkjernen og forårsaker uvanlige kjerneegenskaper
både med hensyn på radius og bindingsenergi. Disse egenskapene åpner for studier av en rekke eksotiske kjernefysiske fenomener gjennom studier av matererie i ekstreme tilstander. Studier av halo kjerner har hatt verdensomfattende interesse de siste to tiår. Forskningen har ført til forståelse for de fleste grunnleggende egenskaper ved Halo kjerner selv om endel spørsmål ennu ikke er forklart.

Avhandlingens formål var å undersøke betydningen av tre-legeme effekter ved de letteste av de til nå kjente halo kjerner og har gitt svar på betydningen av endel av de ledd og approksimasjoner som inngår i den numeriske beskrivelse.

Personalia:
Giedre Sapragonaite er født i Kaunas, Litauen. Hun studerte først fysikk ved Vytautas Magnus universitetet i Litauen, og kom til Bergen i 1998. Endel av arbeidet har vært utført ved Universitetet i Surrey, England hvor hun den siste tiden har hatt et
Marie Curie stipend. Hun underviser nå medisinsk fysikk ved Det medinske universitetet i Kaunas, Litauen, hvor hun ble ansatt oktober 2001.

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.06.2002, kl. 13:00, Auditorium 2, Realfagbygget

Kontaktpersoner:
Professor Jan S Vaagen, tlf. 55 58 27 24, epost: JanS.Vaagen@fi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.