Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Mengdmåling av fisk

   
Are Salthaug disputerer fredag 30. august 2002 for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Monitoring fish stock abundance using catch and effort data – sources of error”

Avhandlingen omhandler bruk av fangst per enhet innsats (cpue) innen fiskeribiologi. Cpue er en metode som brukes for å anslå trender i bestandsstørrelser, og den har tradisjonelt vært mye benyttet til mengdemåling av fiskebestander. Prinsippet er at fangsten dividert med innsatsen (f.eks. hvor lenge man fisker) antas å være proporsjonal med størrelsen på bestanden. De viktigste kildene til problemer med cpue som et mål på bestandsstørrelse er at fiskefartøyer har ulik effektivitet, at de blir mer effektive med tiden og at de fisker kun der hvor det er mye fisk. Metoder for hvordan man kan korrigere for disse feilkildene blir presentert i avhandlingen. Metodene er basert på relativt enkle modeller hvorav noen er hentet fra andre fagfelt; blant annet læringskurver fra økonomi og romlig analyse av populasjoner fra økologi. Analysene foretas hovedsakelig på data fra den norske trålerflåten, med hovedvekt på bestanden av norsk-arktisk torsk.

Personalia:
Are Salthaug er oppvokst i Mandal. Han avla cand.scient.-graden i fiskeribiologi ved Universitetet i Bergen i 1998. Fra 1999 har han vært ansatt som stipendiat ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.08.2002, kl. 10.15, Stort Auditorium, Datablokken, Høyteknologisenteret i Bergen, Thormøhlensgate 55.

Kontaktpersoner:
Are Salthaug, tlf. 55 23 86 73 , epost: ares@Iimr.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.