Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Forholdet mellom atferd og struktur i komplekse, dynamiske systemer

M.Phil. Mohamed Mostafa Saleh disputerer 20. juni 2002 for dr.polit.-graden i informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The Characterization of Model Behavior and its Causal Foundation".

Systemdynamikk er studiet av komplekse, dynamiske systemer som omfattes av samfunnsfagene - systemer som gjerne opererer i samspill med sine naturlige omgivelser. Systemdynamikk anvendes i studier av slike systemer som normalt utvikler seg innen ressursmessige, organisatoriske, administrative, juridiske og politiske rammer. Slike systemer er gjerne preget av tilbakekoplinger (feedback), tregheter (forsinkelser) og ulineariteter som opptrer overalt og i ulike varianter. Det er ofte vanskelig å forstå hvorfor slike systemer utvikler seg som de gjør, og desto vanskeligere å forvalte og styre dem.

I systemdynamikk anvendes datamaskinelle modeller og simulering i studiet av denne typen systemer, diagnostisk for å finne årsakene til at de ikke utvikler seg som vi ønsker eller forventer, terapeutisk for å finne gode strategier for styring. Over tid influerer ulike deler av et komplekst systems struktur i variende grad på dets utvikling. Det innebærer at deler av strukturen kan dominere utviklingen i visse perioder, mens andre overtar kontrollen i andre perioder.

Slike endringer i strukturell dominans opptrer gjerne som en konsekvens av systemenes egen utvikling og ikke nødvendigvis som et resultat av ytre påvirkning. Videre er det slik at den utviklingen som en viss del av systemstrukturen forårsaker, under noen omstendigheter har en gunstig innflytelse på systemets utvikling, mens den, under andre omstendigheter, kan ha den motsatte effekt. Dette innebærer at det, ved styringen av slike system, foreligger et behov for å forstå når og på hvilken måte vi kan endre de strukturelle dominansforhold med det formål å oppnå en systemutvikling i tråd med våre behov.

Avhandlingen kaster lys over forholdet mellom den utvikling komplekse, dynamiske systemer gjennomløper og den struktur som ligger til grunn for en slik utvikling. Mohamed M. Saleh har utviklet en formell karakteristikk av systemadferd og en formell metode som bidrar til å tilbakeføre og forklare atferden til et system med henvisning til de deler av systemstrukturen som, til enhver tid, er av avgjørende betydning for systemets utvikling. Videre bidrar metoden til å identifisere effektive styringstiltak og til å forklare hvordan slike tiltak virker i systemet.

Et hovedformål med doktorgradsarbeidet er å bidra til en intuitiv forståelse av hvorfor komplekse systemer utvikler seg som de gjør og hvordan de kan endres med det formål å påvirke utviklingen i en gunstigere, gjerne mer bærekraftig, retning. På den måten utgjør metoden et viktig supplement til det modell-baserte diagnose- og beslutningsstøtteapparat vi kan stille til disposisjon for planlegging og ledelse i privat og offentlig sektor.

Personalia:
Mohamed Mostafa Saleh (1971) er egyptisk statsborger og bosatt i Kairo. Han er Bachelor of Engineering fra Ain Shams University i 1993, Master of Business Administration fra Universitetet i Maastricht 1996 og Master of Philosophy i Systemdynamikk fra Institutt for informasjonsvitenskap, Universitetet i Bergen i 1998. Han ble nylig tilsatt som leder for kvantitativ økonomisk analyse ved Information and Decision Support Center, The Cabinet, Egypt.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
01.06.2002, kl. 13:15, Auditoriet i Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.06.2002, kl. ,

Kontaktpersoner:
Mohamed M. Saleh, epost: msaleh@idsc.net.eg
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.