Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

FANTOMSMERTER - Forståelse av årsak og behandling av smerter med hypnose

   
Cand. Psychol Gunnar O.R. Rosén disputerer 13. april 2002 for dr.philos.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

" The Phantom Limb Experience, models for understanding and treatment of pain with hypnosis".

Avhandlingen belyser hvordan vi kan forstå fantomopplevelser, altså sansing av en kroppsdel som fysisk ikke finnes, og hvordan hypnose kan bli brukt ved behandling av fantomsmerter. Forskningen for avhandlingen er et internasjonalt samarbeide mellom smerteklinikken Aker universitetssykehus, Oslo, Nukleærmedisinsk avd., Universitetet i Munchen og f-MRI gruppen på Haukeland universitetssykehus, Bergen.

Ved hjelp av avanserte metoder (PET i Munchen og f-MRI i Bergen) for avbildning av hjernens aktiviteter, er det registrert hjerneaktivering ved smerter og bevegelse av et fantomkroppsdel med visuelle forestillinger under hypnose. Denne hjerneaktivering overensstemmer med tilsvarende registreringer med en intakt kroppsdel. Dette blir vist i tre eksperimentelle studier, og i to kliniske studier blir det også vist at hypnose kan være en metode for å redusere fantomsmerter.

Personalia:
Gunnar O.R. Rosén er født i Sverige 02.07.47. Psykologisk embedseksamen ved Universitetet i Bergen 1978, spes. Klinisk psykologi 1984 og spes. Psykologisk behandling 1985 NPF. Etter embedseksamen arbeidet han først på Haukeland sykehus Bergen ved psykiatrisk klinikk og senere her på smerteklinikken. I denne perioden var han også knyttet til psykologisk fakultet som ekstern lektor. Han har også arbeidet som sjefspsykolog ved psykososialt senter for flyktinger ved Kringsjå, Oslo universitet. De siste åtte år har han arbeidet ved smerteklinikken på Aker sykehus i Oslo med klinisk arbeide, forskning og undervisning. Sammen med sine andre arbeider har han også drevet privatpraksis i Bergen og senere Oslo. Rosén deler nå sine aktiviteter mellom Norge og Danmark der han bor i Aarhus, og driver en privatpraksis og er ekstern lektor ved Københavns Universitet.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
12.04.2002, kl. 16:15, Auditorium Christiesgt. 12

Tidspunkt og sted for disputasen:
13.04.2002, kl. 10:15, Auditorium Christiesgt. 12

Kontaktpersoner:
Gunnar O.R. Rosén, tlf.: 22894480 Mb.: 90039441, epost: gunnar@rosen.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.