Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Omsetningen av nitrat i planter

   
Fiona Provan disputerer 5.april 2002 for dr. scient graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:"

"The Regulation of Nitrate Reductase in Higher Plants"

Avhandlingen omhandler regulering av planteenzymet nitratreduktase. Enzymet katalyserer omdanningen av nitrat til nitritt. Nitritt blir videre inkorporert i aminosyrer i planter. Dyr og mennesker kan ikke nyttiggjøre seg nitrat direkte og er derfor avhengige av plantene som ledd i næringskjeden for å kunne skaffe seg aminosyrer og andre livsnødvendige molekyler.
I avhandlingen er det blant annet presentert nye data som viser hvordan enzymaktiviteten til nitratereduktase blir regulert av fotosyntesen og hvilken signalmolekyl som knytter enzymaktiviteten til fotosyntese reaksjonen. Videre er det påvist at inaktivering av enzymet styres av cellens tilgang på næringsstoff og det blir også vist hvordan stabiliteten til enzymet påvirker inaktiveringsprosessen.
Finregulering av enzymet er spesielt viktig i nyttevekster med tanke på å begrense opphoping av nitrittt, som er svært giftig, i større mengder. Forskningsresultatene vil dermed kunne anvendes i arbeid med å påvise forhold der nitrittmengdene i planter kan bli for høye.
Doktorgradsarbeidet er utført ved Høgskolen i Stavanger (Institutt for matematikk og naturvitenskap) og ved MRC Protein Phosphorylation Unit, University of Dundee, Skottland. Arbeidet er utført under veiledning av Professor Cathrine Lillo.

Personalia:
Fiona Provan, født1972 i Stavanger. Har sin Bachelor of Science (Honours) grad fra University of Strathclyde, Skottland. Hun har tidligere arbeidet som avdelingsingeniør ved Høgskolen i Stavanger og er nå ansatt i Postdoktor stilling ved samme sted.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.04.2002, kl. 12:15, Høgskolen i Stavnger, Kjølv Egelands hus E164

Kontaktpersoner:
Fiona Provan, Høgskolen i Stavanger. Tlf.: 51831860, epost: fiona.provan@tn.his.no
Forskerakademiet v/Greta Westvik, Høgskolen i Stavanger, Postboks 2557
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a),
epost: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskaplige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.