Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Inntrengning av kreftframkallende stoff og kreftutvikling i mageslimhinnen

   
Cand. med. Kjell K. Øvrebø disputerer 21. juni 2002 for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Penetration of carcinogen in gastric carcinogenesis. Effects of H+ secretion, thiols, blood flow, acute mucosal damage and duodenogastric reflux induced mucosal ulceration and cell proliferation in the rat

Kreft i magesekken er en vanlig kreftform med høy dødelighet. Individuell eksposisjon for eksogene faktorer i kombinasjon med interne forhold i magesekken antas å være årsaksfaktorer. Kreft oppstår i mageslimhinnens regenerasjonssone hvor stamcellene og celledelingen er lokalisert. Målet for avhandlingen har vært å studere hvordan et kreftframkallende stoff passererer fra væskefasen i magesekken gjennom slimhinnens overflate ned til regenerasjonssonen.

Avhandlingen viser at den normale, uskadete mageslimhinnen er relativt godt beskyttet mot inntrengning av kreftframkallende stoffer, men svovel holdige antioxidanter påvirker inntrengningen av kreftstoff i mageslimhinnen.

Ved en akutt overfladisk skade av mageslimhinnen, øker blodgjennomstrømningen, væske siver ut fra slimhinnen og inn i magesekken og det dannes en slimkappe på slimhinneoverflaten. Avhandlingen viser at samlet og hver for seg beskytter disse faktorene regenerasjonssonen og stamcellene i slimhinnen mot inntrengning av kreftframkallende stoffer.

I avhandlingen anvendes også en kirurgisk modell på rotter hvor innhold fra tolvfingertarmen passerer over i magesekken. Dette fører til dannelse av kroniske overfladiske magesår og etter lengre tid kreft i det samme området. Både sår og kreft oppstår hyppigere i øvre enn i nedre del av magesekken i denne modellen. Ved såret er avstanden mellom kreft framkallende stoff i magesekken og regenerasjonssonen i slimhinnen redusert. Modellen øker også celledelingen i mageslimhinnen generelt og spesielt omkring de overfladiske magesårene. Den høye celldelingen øker risikoen for at regenererende celler skal eksponeres for kreftframkallende stoff. Væskefasen inne i magesekken synes imidlertid å være av mindre betydning for inntrengningen av kreftframkallende stoffer. Avhandlingen taler sterkt for at der er en sammenheng mellom magesår og kreft i magesekken.

Personalia:
Cand.med. Kjell K. Øvrebø (44) fra Bergen og avla medisinsk embetseksamen i 1985 ved Universitetet i Trondheim. Øvrebø er spesialist i generell og gastroenterologisk kirurgi og arbeider som overlege ved Gastroenterologisk kirurgisk seksjon på Haukeland sykehus. Doktoravhandlingen er basert på arbeider utført som stipendiat i professor Knut Svanes’s forskningsgruppe ved Kirurgisk forskningslaboratorium, Haukeland sykehus og er finansiert av Den Norske Kreftforening.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.06.2002, kl. 09.15, Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland Sykehus.

Kontaktpersoner:
Kjell Øvrebø, tlf. 55 97 28 42 , epost: Kjell.Ovrebo@Haukeland.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.