Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Måling av barns eksponering for politisk vold

   
Cand. Psychol. Marit Netland disputerer 11. oktober 2002 for dr.psychol. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Exposure to political violence. The need to estimate our estimations.”

Siden begynnelsen av 2. verdenskrig har det vært forsket på hvordan barn reagerer psykologisk på å bli utsatt for politisk vold i militære konflikter. Marit Netlands avhandling er den første systematiske gjennomgang som er foretatt av de metoder som forskerne har benyttet i sine forsøk på å måle hvilke typer vold barna var utsatt for og omfanget av eksponeringen. Utgangspunktet for avhandlingen er at man ikke kan konkludere noe som helst fra den tidligere forskningen vedrørende effekten av politisk vold før man har undersøkt i hvilken grad forskernes eksponeringsmål korresponderer med den politiske vold barna i virkeligheten har vært utsatt for.

Avhandlingen er basert på data fra palestinske barn (innsamlet i 1989) og unge voksne (innsamlet i 1999) på Vestbredden, og fra bosniske flyktningebarn (innsamlet i 1994-1995) i Norge. Deltagerne i utvalgene hadde vært eksponert for en langt flere politisk voldelige hendelser enn de som har vært inkludert i i spørreskjemaer benyttet i tidligere forskning med tilsvarende utvalg. Videre viste kvalitative analyser at de politiske voldelige hendelsene palestinske barn eksponeres for ofte ikke inntreffer alene, men derimot ofte inngår som ledd i komplekse hendelses-sekvenser sammensatt av flere voldelige og ikke-voldelige hendelser. Netland foreslår at det langt fra bare er de deskriptive trekk ved hver enkelt voldshendelse som er av betydning for barnets opplevelse og psykologiske reaksjoner. Kausale og temporale forhold ved hendelses-sekvensene er også av betydning, samt om disse følger et, for barnet, kjent og forventet mønster.

Forskere tar ofte utgangspunkt i klassisk testteori når de gjør forsøk på å måle eksponering for politisk vold. Faktoranalyse benyttes flittig for å kategorisere voldsvariablene, intern konsistens brukes som mål på reliabilitet og et lite antall variabler benyttes hyppig som indikatorer på voldseksponering generelt. Netland argumenterer for at en slik framgangsmåte ikke er på sin plass fordi eksponering for politisk voldelige hendelser er å betrakte som kausale indikatorer og må behandles deretter. Netland utvikler en modell som kan være et hjelpemiddel i framtidig forskning med hensyn til å identifisere, behandle og forstå relevante eksponeringsvariabler.

Personalia:
Marit Netland er født i Bergen i 1962. Hun avla psykologisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1992. Netland har vært ansatt ved Early Childhood Resource Center i Øst Jerusalem, Senter for Krisepsykologi, Bergen og Institutt for klinisk psykologi, Universitetet i Bergen. Netland arbeider nå ved Institutt for samfunnspsykologi, Universitetet i Bergen. Hun er også tilknyttet NORDPAS og Bergensaksjonen for palestinske barn. Marit Netland har hatt et treårig doktorgradstipend fra Norges forskningsråd.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
10.10.2002, kl. 16.15, Auditoriet i Christies gt. 12

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.10.2002, kl. 10.15, Auditoriet i Christies gt. 12

Kontaktpersoner:
Marit Netland, tlf arbeid: 55583217, tlf privat: 55126037, mobil: 91191269 , epost: Marit.Netland@psysp.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.