Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Helse og velvære blant skoleungdom

   
Sykepleier og cand.polit. Gerd Karin Natvig disputerer 27. september 2002 for dr.polit. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Health and well-being among school adolescents. Associations between psychosocial factors and subjective health: consequences for school health promotion"

Tidligere undersøkelser har vist at forekomsten av psykosomatiske symptomer, som hodepine, magesmerter, irritabilitet og nedstemthet, er relativt stor blant skoleungdom. Et hovedmål for avhandlingen var å studere psykososiale forhold ved skolemiljøet, herunder mobbing, og den betydningen slike faktorer kan ha for elevenes helse og velvære. To ulike aspekter ved helsebegrepet er undersøkt, psykosomatiske symptomer og subjektivt velvære. Det er brukt spørreskjemadata fra elever i alderen 13-15 år. Disse deltar i WHO-prosjektet "Helsefremmende skoler". Resultatene viser at øket grad av skolestress er relatert til større risiko for symptomer og lavere grad av subjektivt velvære hos elevene. Resultatene viser også at elever som opplever støtte fra lærere og medelever, har mindre risiko for symptomer og større velvære. Dessuten viser avhandlingen at stress, i form av skolefremmedgjøring, øker risikoen for mobbing av medelever, mens sosial støtte minsker denne risikoen. Blant mobbeofrene er det en øket risiko for symptomer. Resultatene viser også at øket grad av elevaktivitet i timene reduserer opplevelsen av stress og øker opplevelsen av sosial støtte. Avhandlingen konkluderer med at psykososiale forhold ved skolen ser ut til å ha sammenheng med elevenes helse og velvære. Helsefremmende tiltak bør derfor kunne rettes mot forbedringer i skolemiljøet.

Personalia:
Gerd Karin Natvig er født i Haugesund i 1947. Hun avla hovedfagseksamen i pedagogikk i 1986 og tok cand.polit. graden i 1992, begge deler ved Norsk Lærerakademi i Bergen. Hun har hatt et treårig doktorgradsstipend fra Nasjonalforeningen for folkehelsen/Helse og rehabilitering. Hun arbeider som førsteamanuensis ved Seksjon for sykepleievitenskap, Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen, og er i tillegg tilknyttet Høgskolen Stord/Haugesund i en 20% stilling.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.09.2002, kl. 10.15 i Auditoriet, Armauer Hansens hus, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Gerd Karin Natvig, tlf. 55586188 , epost: Gerd.Natvig@isf.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), e-post: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det samfunnsvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.