Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Kompleks genetikk ved Sjögrens syndrom

   
Cand. scient Britt Nakken disputerer tirsdag 4. juni 2002 for Dr. philos-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The Genetics of Sjögren's Syndrome: Candidate Gene Analyses and Genome-wide Linkage Studies.

Sjögrens syndrom er en autoimmun sykdom der immunsystemet går til angrep på kroppens egne bestanddeler. Dette medfører opphopning av immunceller i spytt- og tårekjertler og leder til vevsskade og nedsatt spytt- og tåreproduksjon hos pasientene. Andre organer kan også angripes slik som nervesystemet, ledd og nyrer og kan føre til alvorlige komplikasjoner for pasienten. Sykdommen er per i dag vanskelig å diagnostisere og behandle. Sjögrens syndrom er en kompleks genetisk sykdom hvor trolig mange gener er involvert og hvor man ikke ser et klassisk Mendelsk arvemønster. I tillegg tror man at miljøfaktorer slik som virus kan spille en rolle i utvikling av sykdommen. Dette vanskeliggjør genetisk forskning på sykdommer som Sjögrens syndrom.

Avhandlingen er et pionerarbeid innen genetikk på Sjögrens syndrom og er den første avhandlingen i sitt slag i Norge. I avhandlingen er det benyttet flere av de eksisterende strategiene benyttet i genetisk forskning, deriblant er flere kandidatgener undersøkt for sykdoms-assosierte polymorfismer eller mutasjoner.

En veldig interessant polymorfisme er blitt lokalisert til ett av genene som koder for et protein som blir angrepet av immunsystemet i Sjögrens syndrom, nemlig autoantigenet Ro52. En sterk assosiasjon mellom denne polymorfismen og tilstedeværelse av anti-Ro52 autoantistoffer hos pasientene ble funnet. Dette funnet kan tyde på at en endring i Ro52 genet eksisterer hos pasientene som kan føre til endring av selve proteinet hos pasientene og muligens føre til at immunsystemet angriper dette proteinet hos pasienter. Videre ble apoptose-genene Fas og FasL, som regulerer programmert celledød, utelukket som sterke faktorer i genetisk predisposisjon til Sjögrens syndrom, noe som også er underbygget i studier av disse genene i den nært beslektede autoimmune sykdommen systemisk lupus erythematosus.

Det er kjent fra familiestudier at ulike autoimmune sykdommer aggregeres i familier, og enkelte pasienter utvikler også flere enn en autoimmun sykdom. Dette tyder på at det eksisterer gener som er felles for flere ulike autoimmune sykdommer, og man tror at et sett av fellesgener styrer systemiske trekk ved disse sydommene, mens genene som styrer organ spesifisitet varierer fra sykdom til sykdom.

En annen strategi som ble benyttet var å etablere en musemodell som både utviklet Sjögrens syndrom og artritt for å undersøke om disse to sykdommene hadde felles genetiske trekk. En koblingsanalyse ble gjennomført ved hjelp av mikrosatellitt markører i denne modellen. Koblinger til både artritt og Sjögrens syndrom ble funnet, men ingen av de lokaliserte genregionene overlappet mellom artritt og Sjögrens syndrom, noe som tyder på at disse to sykdommene ikke blir styrt av felles genetiske mekanismer i denne musemodellen.

Denne avhandlingen har kastet lys over noen aspekter ved de genetiske faktorene som ligger til grunn for Sjögrens syndrom. Det synes som om de mest vanlige sykdommene er de vanskeligste genetiske gåtene å knekke.

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek.

Personalia:
Britt Nakken er født 1972 og er oppvokst på Hjørungavåg på Sunnmøre. Hun tok cand. scient eksamen ved Molekylærbiologisk Institutt, Universitetet i Bergen i 1997. Siden jobbet hun som forskningstekniker ved Broegelmanns forskningslaboratorium og Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin før hun fortsatte som stipendiat ved samme sted i 1998. Hun arbeider nå som forsker ved Oklahoma Medical Research Foundation, Oklahoma City, USA.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.06.2002, kl. 09:15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland Sykehus

Kontaktpersoner:
Britt Nakken tlf.: 55 974690 , epost: Britt-Nakken@omrf.ouhsc.edu
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.