Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Lærerinvolvering i utviklingsarbeid i skolen

   
Lærerinvolvering i utviklingsarbeid i skolen

Unni Vere Midthassel disputerer tirsdag 28. mai 2002 for dr. philos graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Teacher involvement in school development activity"

Skolen opplever i økende grad krav og forventninger knyttet til endring og utvikling. Nye læreplaner, nye undervisningsmetoder, et lovverk som gir alle barn rett til tilpasset undervisning i sitt nærmiljø og endrede familiestrukturer innebærer utfordringer for enkeltlærere og skoler. Avhandlingen er opptatt av å belyse læreres involvering i utviklingsarbeid satt i gang ved skolen for å møte slike utfordringer. Det blir undersøkt i hvilken grad læreres holdninger, faktorer ved arbeidsmiljøet og kommunetype kan ha betydning for deres egen aktive deltakelse.

Funnene tyder på at når det gjelder læreres involvering er det variasjon i aktivitetsgrad både mellom skoler og innad på skoler. Av de faktorene som er undersøkt, tyder resultatene på at læreres opplevelse av om utviklingsarbeidet er relevant for deres arbeid i klasserommet hadde størst betydning. En annen viktig faktor var å finne i arbeidsmiljøet.

Rektors initiativ til og interesse for utviklingsarbeid samt endringskulturen i kollegiet hadde innflytelse på lærernes involvering. Kommunetype så ut til å ha en liten betydning. Det var en tendens til at lærere i små byer var noe mer involvert enn lærere i landkommuner. Dette skyldtes noe mindre initiativ fra rektor og at kollegiet ble opplevd som noe mindre endringsorientert i landkommunene enn i de små byene. Resultater fra en tiltaksstudie tyder på at involvering av alle lærerne gjennom arbeid i mindre grupper kan gi gevinst for lærere og skoler.

Forskningen er gjort på Senter for atferdsforskning ved Høgskolen i Stavanger basert på en representativ undersøkelse blant norske grunnskolelærere i 1998 og en studie av et to-åring utviklingsprosjekt ved to grunnskoler fra 1996 til 1998.

Personalia:
Unni Vere Midthassel er født i Horten 03. 06. 57. Hun fullførte hovedfag i spesialpedagogikk ved Høgskolen i Stavanger i 1994. Siden da har hun arbeidet som høgskolelektor på Senter for atferdsforskning på Høgskolen i Stavanger.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.05.2002, kl. 10:15, Store auditorium ved det psykologiske fakultet i Christiesgt. 12

Kontaktpersoner:
Unni Vere Midthassel, tlf 51832918 (a), tlf. 51549095 (p)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det psykologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.